Λάρισα

Ε. Λιακούλη : «Οι ασθενείς Αλτσχάιμερ, είναι δικό μας , τρυφερό κομμάτι»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προέβη στην εξής δήλωση:

“Κάθε χρόνο, η 21η Σεπτεμβρίου, αλλά και ολόκληρος ο μήνας, μας προσκαλούν να ενδιαφερθούμε αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε για την νόσο Αλτσχάιμερ,  για αυτή την ομάδα συνανθρώπων μας που έρχονται αντιμέτωποι με τη σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας και σταδιακά πολλών καθημερινών λειτουργιών.

Γιατί πράγματι, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ,  μια υπενθύμιση, ότι οφείλουμε να αγωνιστούμε όλοι μας για την καταπολέμηση του στίγματος της νόσου, γιατί οι ανοϊκοί ασθενείς είναι γύρω μας παντού- δεν είναι αόρατοι.

Είναι φίλοι, συγγενείς και γείτονες, συνάνθρωποι που συναντάμε στο δρόμο, στο σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που εμείς χαιρετάμε αλλά ίσως εκείνοι δεν ανταποδίδουν, με άδειο βλέμμα , με φόβο και απορία για την …δική μας απορία

Είναι συνάνθρωποι παγιδευμένοι σε κατάσταση άνοιας, που εμείς ίσως αδυνατούμε να διακρίνουμε -και το χειρότερο, να εκλαμβάνεται η συμπεριφορά τους ως εκτροπή του καθωσπρεπισμού και να οδηγεί σε χλευασμό ή κοινωνική κριτική

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί  την πιο συχνή μορφή άνοιας που μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι εμφανίζεται αποκλειστικά στους ηλικιωμένους. Όμως, είναι ένα μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, που δυστυχώς πλήττει πλέον και  πιο νεαρές ηλικίες.

Και είναι αυτή η φύση της νόσου,  που επηρεάζει τη λειτουργία όλης της οικογένειας

Στην Ελλάδα μόνο υπολογίζονται  σε 400.000 τα άτομα που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς, οι λεγόμενοι φροντιστές οι οποίοι επωμίζονται δυσβάσταχτο, σωματικό  αλλά κυρίως ψυχολογικό φορτίο.

Έχω ήδη καταδείξει στη Βουλή τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν στο νομό μας, συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου 2021, κατέθεσα αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την ανάγκη λειτουργίας δομών  στην πόλη της Λάρισας, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.).Αναμένω  τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας  , για την  χρηματοδότηση Κέντρου Ημέρας, Οικοτροφείου και αγοράς Κινητής Μονάδας για την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας η οποία δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το τρέχον φθινόπωρο στα Περιφερειακά Προγράμματα  με το  ΕΣΠΑ 2021-2027.

Για το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα συνανθρώπων μας, είναι στο προσκήνιο των προτεραιοτήτων μας και των πολιτικών μας.

Μέριμνά μας, κανένα άτομο με άνοια να μην ¨μένει ¨ πίσω στην αφάνεια, τόσο στα πεδία της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης, όσο και στην αναγνώριση της άνοιας ως μια κατάσταση που προκαλεί πολλαπλές δυσκολίες στην καθημερινότητα των ασθενών που οφείλουμε να τις κατανοήσουμε και να τις σεβαστούμε.

Έτσι ώστε, κανείς να μην φοβάται αν κάπου χαθεί.  Γιατί θα υπάρχει πάντα ένα χέρι να απλωθεί, να στηρίξει και να οδηγήσει . Γιατί στη ζωή οι ρόλοι εναλλάσσονται αιφνιδιαστικά και «όλοι εκείνοι» μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν, «όλοι εμείς»  

# Κανείς_Μόνος»

Previous ArticleNext Article