Ελασσόνα

«Δύναμη Συνεργασίας» στο Δήμο Ελασσόνας – Κοινή κάθοδος για τις παρατάξεις Γάτσα-Καρανίκα

Με τον ενιαίο συνδυασμό «Δύναμη Συνεργασίας» θα συμμετάσχουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές για το Δήμο Ελασσόνας οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου «Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης» και «Ένας Δήμος για όλους».

Αυτό αποφάσισαν σήμερα το πρωί Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 οι δημοτικές ομάδες του δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα και του αντιδημάρχου κ. Δημ. Καρανίκα σε κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους των οργανισμών και των κοινοτήτων και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων που προέρχονται από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας.

Προηγήθηκε τοποθέτηση του αντιδημάρχου – αναπληρωτή δημάρχου κ. Δ. Καρανίκα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνέχισης της επιτυχημένης συνεργασίας για το καλό του τόπου, δεδομένου ότι το εγχείρημα ωφέλησε σημαντικά το δήμο, την πόλη και τις κοινότητες. Η συνεργασία με όλους τους τοπικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, στο δημοτικό και στα τοπικά συμβούλια, απέδωσε καρπούς και η δημοτική αρχή πρέπει να συνεχίσει με τον σημερινό Δήμαρχο ως επικεφαλής και στην επόμενη θητεία».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της συνδιοίκησης στο Δήμο ο επικεφαλής του νέου συνδυασμού «Δύναμη Συνεργασίας» και υποψήφιος δήμαρχος κ. Γάτσας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συνδιοίκηση των δύο παρατάξεων στο Δήμο Ελασσόνας αποτέλεσε μία καλή πρακτική για τη διοίκηση σε δήμους για όλη την Ελλάδα. Αν και οι παρατάξεις μας συγκροτούνταν από πρόσωπα διαφορετικής πολιτικής και κοινωνικής αναφοράς, η συνδιοίκηση απέδειξε ότι μπροστά στα προβλήματα και τις προοπτικές ενός επαρχιακού δήμου υπερισχύει η συνεννόηση και η δύναμη της συνεργασίας. (…) Αποφασίσαμε μαζί, με τους 20 δημοτικούς συμβούλους που στηρίζουν τη διοίκηση του Δήμου, να προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, αυτοδιοικητικού και συμμετοχικού συνδυασμού. Με ανθρώπους από όλο το πολιτικοκοινωνικό φάσμα (…). Στο νέο αυτό εγχείρημα θέλουμε κοντά μας όλους τους πολίτες. Τους καλούμε να έρθουν κοντά μας και να δουλέψουμε μαζί για τον τόπο μας. Καλούμε τους συμπολίτες μας να πιστέψουν στη δύναμη της συνεργασίας, στη δύναμη της συμμετοχής, στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας».

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Ελασσόνας έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Αφού σας ευχαριστήσω για τη σημερινή παρουσία σας, θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη μέχρι σήμερα ολόπλευρη στήριξη στο πρόσωπό μου και τη διοίκηση του Δήμου.

Είναι αλήθεια ότι ξεκινήσαμε από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας και η καθεμία από μας. Ακολουθούσαμε διαφορετικές πορείες. Πορείες κοινωνικές, πολιτικές, αγωνιστικές, αυτοδιοικητικές. Αλλά στη συνέχεια οι πορείες μας συναντήθηκαν και έτσι ακολουθήσαμε μία κοινή πορεία, φυσικά και αθόρυβα, σχεδόν νομοτελειακά.

Ο καθένας από μας έχει αυτονόητα τη δική του προσωπικότητα, με τα όνειρα και τις αναζητήσεις της, που συνδέονται άλλοτε με την προσωπική πρόοδο και άλλοτε με την κοινωνική συμμετοχή.

Στο πλαίσιο αυτό της κοινωνικής συμμετοχής και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες αναδείχθηκαν πρόσωπα, σχήματα και δυνάμεις με ορισμένη πολιτική και κοινωνική στόχευση.

Κεντρικός άξονας αυτής της στόχευσης ήταν και είναι η προσφορά στον τόπο και στους ανθρώπους του.

Όλοι και όλες όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ αποδείξατε το ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας, για την πολιτική κατάσταση της χώρας και του δήμου, συμμετέχοντας στις εκλογές για το Δήμο μας το 2019.

Συμμετείχατε ως υποψήφιοι είτε στο συνδυασμό «Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης», είτε στο συνδυασμό «Ένας Δήμος για όλους» είτε σε ανεξάρτητους τοπικούς συνδυασμούς ή σε ενιαία τοπικά ψηφοδέλτια.

Ανεξάρτητα από προσωπικές ή πολιτικές επιλογές ο στόχος ήταν πάντα ο ίδιος, η συμμετοχή.

Η συμμετοχή αυτή ορίζει την πορεία μας ως πολιτών, τη συμβολή μας στην πρόοδο της κοινωνίας, καθορίζει τις τύχες αυτού του τόπου.

Και τις τύχες αυτού του τόπου όρισαν οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες να αναλάβουν δύο αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συνεργάστηκαν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2019.

Η παράταξη του φίλου πλέον Δημήτρη Καρανίκα και η παράταξη που έχει τη σφραγίδα του πρώην Δημάρχου Γ. Πασχόπουλου, η οποία διευρύνθηκε περαιτέρω με νέα αξιόλογα στελέχη από άλλες δημοτικές παρατάξεις, κληθήκαμε να διοικήσουμε μαζί το Δήμο Ελασσόνας από το Σεπτέμβρη του 2019 έως το Δεκέμβρη του 2023 με σύνεση, μετριοπάθεια και αλληλεγγύη.

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες η συνεργασία των 21 δημοτικών συμβούλων των δύο παρατάξεων υπήρξε υποδειγματική. Λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα αυτοδιοικητικά δεδομένα η συνεργασία αποτελούσε προαπαιτούμενο μίας ομαλής και ισορροπημένης διοίκησης, ωστόσο με τη στενή επικοινωνία, διαβούλευση και με τη συμμετοχή όλων στη λήψη των αποφάσεων διαπιστώθηκε ότι η νέα πραγματικότητα ανέδειξε τη συνεργατικότητα, την προσήλωση στον στόχο, την αφοσίωση στον καθημερινό αγώνα για το δήμο μας.

Η συνεργασία μας με τους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων, με τους προέδρους και τα συμβούλια των κοινοτήτων υπήρξε πρωτόγνωρη και εξαιρετικά αποδοτική.

Τα χρώματα και τα κόμματα υποχώρησαν μπροστά στο κοινό όραμα, στο κοινό καλό. Παρόλες τις εντάσεις, τις ενστάσεις, τις αποχωρήσεις και τις αντιδράσεις, πάντα υπερίσχυε το συμφέρον του δήμου και των δημοτών. Κάνεις άλλωστε δεν επιφύλαξε για τον εαυτό του το αλάθητο.

Η συνδιοίκηση των δύο παρατάξεων στο Δήμο Ελασσόνας αποτέλεσε μία καλή πρακτική για τη διοίκηση σε δήμους για όλη την Ελλάδα. Αν και οι παρατάξεις μας συγκροτούνταν από πρόσωπα διαφορετικής πολιτικής και κοινωνικής αναφοράς, η συνδιοίκηση απέδειξε ότι μπροστά στα προβλήματα και τις προοπτικές ενός επαρχιακού δήμου υπερισχύει η συνεννόηση και η δύναμη της συνεργασίας.

Συνεργαζόμαστε λοιπόν και δουλεύουμε καθημερινά με όλους από την πρώτη μέρα, για να παρέχει ο δήμος μας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον πολίτη. Κόντρα στα προβλήματα και τις απρόβλεπτες καταστάσεις σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και προσφέραμε ελπίδα και προοπτική στην τοπική κοινωνία.

Επιλέξαμε ανθρώπους με όρεξη και τεχνογνωσία για τη διοίκηση των νομικών προσώπων του δήμου.

Επιλέξαμε ειδικούς συνεργάτες με εξειδίκευση και υψηλό επίπεδο σπουδών.

Επιλέξαμε στελέχη με εμπειρία και τεχνογνωσία για τον νέο αναπτυξιακό οργανισμό.

Επιλέξαμε εξωτερικούς συνεργάτες με επαγγελματική επάρκεια για την εκπόνηση μελετών και την υποβολή προτάσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Επιλέξαμε να υποστηρίξουμε τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις του τόπου μας, για να ενθαρρύνουμε την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επιλέξαμε να υποστηρίξουμε περαιτέρω την απασχόληση με την αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την εργασιακή εμπειρία, τους μακροχρόνια ανέργους και τα ΑμεΑ.

Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τους προέδρους των κοινοτήτων, ανεξαρτήτως παρατάξεως, για να ενισχύσουμε την τοπική συμμετοχή.

Επιλέξαμε να στηρίξουμε τους εθελοντικούς φορείς του τόπου μας, για να ενισχύσουμε το εθελοντικό κίνημα, που πάντα προσέφερε στη χώρα και στον τόπο μας πολύτιμες υπηρεσίες.

Επιλέξαμε να ακούμε τους συμπολίτες μας καθημερινά σε όλα τα πεδία επικοινωνίας, διά ζώσης με λαϊκές συνελεύσεις και επισκέψεις, και εξ αποστάσεως με νέα ηλεκτρονικά κανάλια επικοινωνίας.

Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με όλους τους επαγγελματίες του τόπου μας που ήθελαν και μπορούσαν να συνεργαστούν με έναν δημόσιο φορέα, παρά τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες πολλές φορές διαδικασίες.

Επιλέξαμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, την ασφάλειας, της υγείας και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Επιλέξαμε να συνεργαστούμε στενά και δημιουργικά με την Κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς, προκειμένου να υλοποιήσουμε τον κεντρικό σχεδιασμό μας.

Επιλέξαμε να συνεργαστούμε στενά και δημιουργικά με τον υπέρτερο φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Επιλέξαμε τέλος, και αυτό εκφράζει την προσέγγιση της διοίκησης μας διαχρονικά, να συνεργαστούμε με όρους ισοτιμίας και σεβασμού με όλους τους εργαζόμενους του δήμου και των νομικών του προσώπων. Οι εργαζόμενοι αυτοί στήριξαν με το φιλότιμο και την εργατικότητά τους όλες τις αποφάσεις της νέας διοίκησης και συνέδραμαν καθοριστικά στις μικρές και μεγάλες επιτυχίες της νέας διοίκησης.

Όλες οι παραπάνω επιλογές δεν ήταν ούτε τυχαίες, ούτε αυτονόητες. Αφενός συνιστούν την έκφραση της πολιτικής της διοίκησής μας, αφετέρου αποφασίστηκαν μετά από ευρεία συζήτηση, έρευνα και πολλή δουλειά.

Οι επιμέρους αποφάσεις και επιλογές είναι γνωστές σε όλους εσάς, γι’ αυτό και δεν θα τις αναλύσω εδώ.

Σήμερα επιλέξαμε να ανακοινώσουμε τη νέα κοινή μας πορεία.

Οι δύο παρατάξεις που συνδιοικούν το Δήμο Ελασσόνας «Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης» και «Ένας Δήμος για όλους» έχουν ήδη από καιρό αποφασίσει να αξιοποιήσουν την εμπειρία της συνεργασίας αυτής και να συγκροτήσουν έναν νέο ενιαίο συνδυασμό για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Αποφασίσαμε μαζί, με τους 20 δημοτικούς συμβούλους που στηρίζουν τη διοίκηση του Δήμου, να προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, αυτοδιοικητικού και συμμετοχικού συνδυασμού. Με ανθρώπους από όλο το πολιτικοκοινωνικό φάσμα. Με ανθρώπους που ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, τη δημοκρατία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, το κοινωνικό κράτος και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συνδιοίκησή μας απέδειξε ήδη ότι σεβόμαστε πρώτα απ’ όλα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, σεβόμαστε τους νόμους και τις αποφάσεις της Πολιτείας, σεβόμαστε το ρόλο και τη θέση κάθε πολίτη και κάθε αρχής. Κυρίως όμως, μέσα από την παρούσα Διοίκηση, προωθήσαμε και προωθούμε τον κοινωνικό ρόλο των δήμων για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, με την προστασία των αγροτών που αγωνίζονται σκληρά και αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας, με την ενίσχυση της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, με τη στήριξη και κοινωνική προστασία των πιο αδύναμων από τους συμπολίτες μας, τους νέους, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ.

Στο νέο αυτό συνδυασμό που ξεκινάμε σήμερα τη συγκρότησή του, που εμπνέεται από την εμπειρία των μεγαλύτερων και την ορμή των νεότερων, δεν περισσεύει κανείς.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, χρειαζόμαστε νέα οργάνωση και νέες ομάδες εργασίας, χρειαζόμαστε τη δημοκρατική συμμετοχή και διαβούλευση

Στο νέο αυτό εγχείρημα σάς θέλουμε όλους κοντά μας, με συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένη αποστολή.

Στο νέο αυτό εγχείρημα θέλουμε κοντά μας όλους τους πολίτες. Τους καλούμε να έρθουν κοντά μας και να δουλέψουμε μαζί για τον τόπο μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να πιστέψουν στη δύναμη της συνεργασίας, στη δύναμη της συμμετοχής, στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν το νέο ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό συνδυασμό στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 «Δύναμη Συνεργασίας».

Θέλω να σας ευχαριστήσω, τον καθένα και την καθεμία από σας, αλλά και εκείνους που για ανυπέρβλητους λόγους απουσιάζουν σήμερα από τη σημερινή συνάντηση, για την ολόπλευρη στήριξη τα τρία αυτά χρόνια της διοίκησής μας. Οφείλω και οφείλουμε πολλά σε σας, τόσο για τις αποφάσεις σας στα συλλογικά όργανα, όσο και για το προσωπικό σας ενδιαφέρον για το καλό αυτού του τόπου, αυτού του δήμου.

Είμαι προσωπικά υπόχρεος στις δύο δημοτικές ομάδες που με πρότειναν ομόφωνα ως επικεφαλής του νέου ενιαίου συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2023. Είμαι προσωπικά υπόχρεος σε όλους εσάς που εγκρίνετε με τη σημερινή σας παρουσία την πρόταση αυτή».

Previous ArticleNext Article