Ελασσόνα

Δεν πτοήθηκαν από τη βροχή δεκάδες προσκυνητές στην Αγία Παρασκευή Ελασσόνας

«Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμον σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθλοφόρε. Όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών».
Αυτά έψαλλαν, ανάμεσα στα άλλα, ντόπιοι ιεροψάλτες το απόγευμα του Σαββάτου και χθες Κυριακή, στο πλαίσιο της θρησκευτικής πανήγυρης του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Ελασσόνας.

Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής τιμήθηκε στην εκκλησία που φέρει το όνομα της, και που βρίσκεται λίγο πιο δίπλα από την πέτρινη τοξωτή γέφυρα, κοντά στο παλαιό ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας και πολύ κοντά στη…γείτονα εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Παρά την έντονη βροχόπτωση(…το απόγευμα του Σαββάτου) δεκάδες Ελασσονίτες και όχι μόνο δεν πτοήθηκαν από τις περίεργες καιρικές συνθήκες(…μετά από καύσωνα, ξαφνική καταιγίδα) και έσπευσαν να προσκυνήσουν την Εικόνα της Αγίας και να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τον πανηγυρικό Εσπερινό και την καθιερωμένη Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο πρωτοπρεσβύτερος του ιερού ναού Εισοδίων της Θεοτόκου π. Ευάγγελος Γκανάτσιος.
Ίδιο σκηνικό, αλλά με καλοκαιρινές συνθήκες και χθες Κυριακή στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία(στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου).

Χαρακτηριστική ήταν στον προχθεσινό πανηγυρικό Εσπερινό η συνεχής προσέλευση του κόσμου, παρά τον βροχερό καιρό, του κόσμου που γέμισε τους γύρω χώρους και τα μπαλκόνια σπιτιών, προσπαθώντας να προφυλαχθεί από την έντονη βροχόπτωση η φροντίζοντας να «φιλοξενηθεί» για λίγη ώρα και στον προαύλιο χώρο της κοντινής εκκλησίας της Αγίας Κυριακής.
Σημειώνεται πως οι θρησκευτικές εκδηλώσεις της Αγίας Παρασκευής αποτελούν ακόμη ένα «κομμάτι» της ιστορίας και της παράδοσης της Ελασσόνας, που συνεχίζει αδιάλειπτα τον δρόμο της, «ξυπνώντας» μνήμες στους παλαιότερους.
Ανάμεσα στις παρουσίες: η τοπική σύμβουλος διαμερίσματος Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Χριστίνα Σαμόλαδου – Κατσιαντώνη, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

(Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη – eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article