Ελασσόνα

Δεκάδες προσκυνητές στην Αγία Κυριακή Ελασσόνας – ΦΩΤΟ

«Ως βρύσις πολύκρουνος παρθενομάρτυς Χριστού, κατήρδευσας πάνσοφε την Εκκλησίαν αυτού, και ήθλησας άριστα. ΄Εσωσας τους εν σκότει της ειδωλομανίας, αίγλητων σων θαυμάτων, Κυριακή αθλοφόρε, διό εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς…».
Τα παραπάνω έψαλλαν, ανάμεσα στα άλλα, ντόπιοι ιεροψάλτες την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της θρησκευτικής πανήγυρης του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Ελασσόνας.
Η μνήμη της Αγίας Κυριακής τιμήθηκε στην εκκλησία που φέρει το όνομα της, και που βρίσκεται λίγο πιο δίπλα από την πέτρινη τοξωτή γέφυρα, κοντά στο παλαιό ιστορικό 1οΔημοτικό Σχολείο Ελασσόνας και πολύ κοντά στη…γείτονα εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Δεκάδες Ελασσονίτες και όχι μόνο έσπευσαν την παραμονή της εορτής να προσκυνήσουν την Εικόνα της Αγίας και να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τον πανηγυρικό Εσπερινό και την καθιερωμένη Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο πρωτοπρεσβύτερος του ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου π. Ευάγγελος Γκανάτσιος. Ίδιο «σκηνικό» κατάνυξης και ανήμερα της εορτής στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Σημειώνεται πως οι θρησκευτικές εκδηλώσεις της Αγίας Κυριακής αποτελούν ακόμη ένα «κομμάτι» της ιστορίας και της παράδοσης της Ελασσόνας, που συνεχίζει αδιάλειπτα τον δρόμο της, «ξυπνώντας» μνήμες στους παλαιότερους.
Ανάμεσα στις παρουσίες: ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Σερετίδης, το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας Μάγδα Αθανασιάδου, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.
Λίγες πληροφορίες για τον Ι. Ναό Αγίας Κυριακής στην Ελασσόνα:
Σύμφωνα με το αρχείο Ιστορίας – Πολιτισμού του Δικτύου Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας «Περραιβία», ο Ναός είναι του 18ουαιώνα. Πρόκειται για μικρό λιθόκτιστο μονόκλιτο ναό με στοά – χαγιάτι στη δυτική πλευρά. Από το ζωγραφικό διάκοσμο διασώθηκαν μόνο τμήματα στον Ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος και ίχνη τοιχογράφησης στην αβαθή κόγχη πάνω από την είσοδο, όπου παλαιότερα διακρινόταν και η κτητορική επιγραφή. Με βάση τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά, οι παραπάνω τοιχογραφίες χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο ναός χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με περιβάλλοντα χώρο 50 μέτρων, επειδή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.
Στο Λουτρό και στην Κρυόβρυση
Ακόμη, πανηγύρισε και το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ελασσόνας, εκεί όπου οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη της Αγίας και μνημονεύουν ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη πριν πολλά χρόνια τέτοια ημέρα, αλλά και στην Κρυόβρυση του Δήμου Ελασσόνας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Πηγη: Ελευθερία – Γιάννης Μουκίδης
Previous ArticleNext Article