Ελασσόνα

Χωριό της Ελασσόνας μέσα στα 10 της Λάρισας που ξεχωρίζουν για τη φυσική ομορφιά και την αρχιτεκτονική τους (φωτό)

Φυσική ομορφιά. Ευκαιρίες για δραστηριότητεςΑρχιτεκτονική που συνομιλεί με το παρελθόν και γοητεύει. Είναι πολύαριθμα τα χαρίσματα των χωριών της Λάρισας που ακολουθούν.

Η καταπληκτική θέα, άλλοτε προς το Αιγαίο πέλαγος και άλλοτε προς τον κάμπο της Λάρισας και την Κοιλάδα των Τεμπών, είναι το κύριο χαρακτηριστικό πολλών γραφικών οικισμών της. Το σκηνικό συμπληρώνουν πέτρινα κτίσματα, αρχοντικά, γεφύρια, λιθόστρωτα δρομάκια και πλατείες.

 

 

Αγιά, Αμπελάκια, Ανατολή, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό, Λιβάδι Ολύμπου, Μεταξοχώρι, Μελιβοία, Σκήτη, Ραψάνη αξίζουν μια θέση στα ταξιδιωτικά σας σχέδια μέσα στο 2024.

Αμπελάκια

Στις πλαγιές του Κίσσαβου και στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, βρίσκονται σκαρφαλωμένα και απλωμένα αμφιθεατρικά τα Αμπελάκια. Ένα χωριό με μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, το οποίο εντυπωσιάζει τον σημερινό επισκέπτη χάρη στο γεγονός ότι έχει διατηρήσει στο ακέραιο το χρώμα του με τα πέτρινα αρχοντικά, τα μικρά σοκάκια και τα μεγάλα δέντρα και τα νερά που προσφέρουν απίστευτη δροσιά το καλοκαίρι.

Αμπελάκια Θεσσαλίας/Photo: Shutterstock

Η σπουδαία ιστορία της περιοχής μιλά για ένα χωριό κοσμοπολίτικο, ενώ σημαντική ήταν και η εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων του με τον περίφημο Συνεταιρισμό και την πώληση κόκκινων νημάτων σε όλη την Ευρώπη. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το εντυπωσιακό αρχοντικό του Σβαρτς, να κάνει πεζοπορίες στην γύρω περιοχή, ή να αράξει στην πλατεία απολαμβάνοντας το καλό φαγητό και την απόλυτη ηρεμία χάρη και στην απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

 

 

Αγιά

Βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων στους πρόποδες του Κισσάβου και μόλις 37 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Η Αγιά είναι χτισμένη μέσα σε έναν ευλογημένο τόπο με πλούσια και γόνιμη βλάστηση. Η περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Αγιά κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, και γνώρισε την ακμή της από τον 16ο αιώνα και μετά.

Στις μέρες μας, είναι το πιο προβεβλημένο σημείο της περιοχής, καθώς από εκεί φθάνει κανείς στο παραλιακό μέτωπο της Λάρισας. Η Αγιά διαθέτει τρία πέτρινα γεφύρια και, μεταξύ αυτών, το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι του Αλαμάνου, που κατασκευάστηκε το 1858. Το Παλιόκαστρο προσφέρει μια εκπληκτική θέα ενώ αρκετά αξιόλογα βυζαντινά μνημεία βρίσκονται στην περιοχή, όπως το μοναστήρι του Αγ. Αναργύρων του 1858, η Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου του 1292 και ο Άγιος Παντελεήμων του 13ου αιώνα.

Ανατολή

Η Ανατολή είναι χτισμένη στη νοτιοανατολική πλευρά του Κίσσαβου, σε υψόμετρο 960 μέτρων και σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Λάρισα. Η θέα από εκεί σε όλο τον κάμπο αλλά και -σε καθαρές μέρες- προς τις Σποράδες είναι εκπληκτική, όπως και τα χρώματα του πρωινού όπως λέει και το όνομά του. Το χωριό είναι γνωστό για το μοναδικό φυσικό του κάλλος, καθώς την περιοχή περιβάλλουν πυκνά δάση ελάτου, οξιάς και πεύκων, ενώ περιβόλια με καστανιές, καρυδιές, μηλιές, ελαιόδενδρα και άλλα οπωροφόρα δέντρα πλουτίζουν το τοπίο και συμβάλλουν στη γεωργική παραγωγή της περιοχής. Διάσημες είναι οι πηγές του εντός και στα περίχωρα του χωριού, ενώ όσοι την επισκεφτούν έχουν πολλές επιλογές για δραστηριότητες στην φύση και πεζοπορία προς το σημείο «Παναγιά» με εκπληκτική θέα ή τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου.

 

 

travel.gr

Previous ArticleNext Article