Λάρισα

Χαρακόπουλος: Οι Σαρακατσαναίοι αφοσιωμένοι σε ιδανικά και αξίες της ταυτότητάς μας

«Η πίστη στις οικογενειακές αξίες και στην Ορθοδοξία, αποτέλεσαν πυλώνες της σαρακατσάνικης παράδοσης που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και συνθέτουν το πολιτιστικό κληροδότημά τους στην πατρίδα». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και το Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Λάρισας με αφορμή την πρόσκλησή τους να παραβρεθεί στο 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων.Ο Θεσσαλός πολιτικός, στο μήνυμά του ευχαριστεί θερμά για την πρόσκληση να παραστεί στο 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στους Σαρακατσάνους Οπλαρχηγούς του ’21 και στα 40 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, και εκφράζει τη λύπη του, διότι προγραμματισμένες από καιρό υποχρεώσεις, δεν του επιτρέπουν να παραβρεθεί παρά την επιθυμία του.

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «με αφορμή το φετινό σας αντάμωμα, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την άοκνη δραστηριοποίησή σας στην διατήρηση της ιστορίας και των παραδόσεων του έθνους μας. Με τις εκδηλώσεις σας διατηρείτε ζωντανές τις παραδόσεις των Σαρακατσαναίων, σημαντικό συστατικό της ταυτότητας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Οι Σαρακατσαναίοι διακρίθηκαν για την συνεισφορά τους στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας και επέδειξαν αξιομνημόνευτο ζήλο, ηρωισμό και ψυχικό σθένος. Σκληροτράχηλοι από τις κακουχίες του νομαδικού τους βίου αποτέλεσαν δεξαμενή αγέρωχων πολεμιστών και οπλαρχηγών που προσέφεραν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Η υπερηφάνεια και η αγάπη τους για την ελευθερία, συνυφασμένες με το αδάμαστο πνεύμα, τους ταύτισε με την παλληκαριά και το αμίμητο θάρρος, στοιχεία που αποδείχτηκαν κρίσιμα σε πολλές φάσεις της Επανάστασης του ‘21. Επώνυμοι οπλαρχηγοί αλλά και πλήθος ανώνυμων ηρώων πρόσφεραν χωρίς δισταγμό το αίμα τους στην πολύχρονη προσπάθεια για την εθνική μας Παλιγγενεσία.

Οφείλουμε, ωστόσο, να εξάρουμε και την αφοσίωσή τους σε ιδανικά και αξίες που διαχρονικά αποτελούν ανάχωμα στην αλλοτρίωση της ταυτότητάς μας. Η πίστη στις οικογενειακές αξίες και στην Ορθοδοξία, αποτέλεσαν πυλώνες της σαρακατσάνικης παράδοσης που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και συνθέτουν το πολιτιστικό κληροδότημά τους στην πατρίδα».

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «με την πεποίθηση ότι για τα ιδανικά και τις παραδόσεις που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας έχουμε ηθικό χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, εύχομαι μακροημέρευση στην Ομοσπονδία άλλα και τους επιμέρους Συλλόγους των Σαρακατσαναίων και καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας!».

Previous ArticleNext Article