Χιλιάδες πολίτες έχουν κατακλύσει στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που παραγματοποιείται  κατά των  ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτή του σιδηροδρόμου αλλά και την απόδοση των ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, 28 Φεβρουραρίου 2023.

 

 

Με κεντρικό σύνθημα « 8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι ζωές μας μετράνε. Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες πραγματοποιούν πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

 

Mία εβδομάδα και μία ημέρα μετά το τραγικό δυστύχημα μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας εξελίσσονται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας  ,και δεν είναι οι πρώτες. Όλες τις προηγούμενες ημέρες επίσης πραγματοποιήθηκαν πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κακώς κείμενα στις υποδομές του σιδηροδρόμου που επέτρεψαν το δυστύχημα αλλά και σε ένδειξη πένθους για τα 57 θύματα των Τεμπών.

 

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

 

 

 

Μεγάλη και μαζική συγκέντρωση πραγματοποιεί και  το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια. Πλήθος συνδικάτων, εργατικών κέντρων, φοιτητικών συλλόγων καθώς και μαθητές έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στα Προπύλαια και θα κατευθυνθούν προς τη Βουλή. Βασική διεκδίκηση του ΠΑΜΕ είναι «να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το δυστύχημα στα Τέμπη».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δε φταίει η κακιά η ώρα

Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνάνε αυτή τη χώρα. Αυτό το σύνθημα αντηχεί σήμερα απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι μεγάλες, αισιόδοξες, μεγαλειώδεις οι απεργιακές συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια των εργατικών συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών κοινοτήτων, άλλων λαϊκών οργανώσεων, μαζικών οργανώσεων και φορέων του λαού μας. Συνεχίζουμε!» τόνισε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.

 

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ διεκδικεί «άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, αγωνίζεται «για σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα».

 

 

 

Οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και τα εργατικά σωματεία συγκεντρώθηκαν  στα Χαυτεία και πορεύονται προς το Σύνταγμα. Παράλληλα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει. Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

 

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας και στην Πάτρα

Μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα.

Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

 

 

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά έφτασα», καθώς και η μπάντα του Δήμου Πατρέων.

 

 

 

Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Μικρής έκτασης επεισόδια έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό

 

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην Πάτρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ειδικότερα, αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πέταξαν προς τους αστυνομικούς ξύλα, μπογιές και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών.

tovima.gr