Ελλάδα

Ανοίγουν τα σχολεία εν μέσω ιώσεων, γρίπης και έλλειψης φαρμάκων – «Διαμάχη» για τα μέτρα

Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι μαθητές, έπειτα από δύο εβδομάδες ξεκούρασης και κλειστών σχολείων. Όμως, αυτή η επιστροφή έχει σημάνει συναγερμό στους γονείς και τις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς γίνεται εν μέσω έξαρσης ιώσεων και γρίπης, την ώρα που σημαντικά φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη στα φαρμακεία, με την αποκλιμάκωση της κατάστασης να αργεί.

Οι παιδίατροι προειδοποιούν για έξαρση αδενοϊών, εντεροϊών και στρεπτόκοκκου στο επόμενο διάστημα και καλούν τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς οι αρρώστιες αποδυναμώνουν τον οργανισμό των παιδιών, αλλά και τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά των ιώσεων στις τάξεις.

Εκτός από τις τραγικές ελλείψεις σε παιδιατrικά φάρμακα, συναγερμό στους γονείς έχει σημάνει και η κατάσταση που επικρατεί στα Επείγοντα των Παιδιατρικών νοσοκομείων και κλινικών, τα οποία λειτουργούν υπό πίεση.

Εάν δε επαληθευθούν οι προβλέψεις των ειδικών για έξαρση των κρουσμάτων γρίπης στον Φλεβάρη, η κατάσταση στα σχολεία θα είναι εφιαλτική.

Κανένα μέτρο με την επιστροφή των μαθητών

Ωστόσο, παρά την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί, το υπ. Υγείας ανοίγει κανονικά τα σχολεία, χωρίς μέτρα και μάσκες, παρά μόνο με μία πρόβλεψη για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης.

Την ίδια ώρα διχασμός επικρατεί διχασμός στις τάξεις των ειδικών σχετικά με τον ρόλο της μάσκας στους μαθητές.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λόγο στo Open, για πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως τον Φλεβάρη, σχετικά με τη χρήση μάσκας ανέφερε: «Το να την φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις γριπώδης συνδρομές, με καλή αντισηψία στα χέρια, αν είναι δυνατόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να γίνεται αντισηψία στις επιφάνειες κάθε 2 ώρες».

Την ίδια άποψη είχε και η Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον ANT1 είπε, «τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία και αυτήν τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε, δεν χρειάζεται μάσκα».

Αντίθετη γνώμη έχει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τονίζει πως «νόημα θα είχε η επαναφορά της μάσκας. Όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και γενικά. Οι ιώσεις δεν μεταδίδονται μόνο στα σχολεία».

Τι θα ισχύει για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης

Η εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξατίας της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο συνίσταται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

ieidiseis.gr

Previous ArticleNext Article