Λάρισα

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία: Πολλοί έμειναν απλήρωτοι από τις συνδεδεμένες

Μικρότερη συνδεδεμένη ενίσχυση ή και καθόλου, έλαβαν δεκάδες Καρδιτσιώτες κτηνοτρόφοι και αιγοπροβατορόφοι στο Νομό Καρδίτσας, αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα. Το ζήτημα που έχει προκύψει επιβεβαίωσε στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Παλαμά και ευρύτερης περιοχής, αλλά και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας κτηνοτροφών Θεσσαλίας για το Ν. Καρδίτσας, κ. Φώτης Πατούνης.

«Για πρώτη φορά φέτος σε όσους είχαν απόκλιση πάνω από το 20% της παραγωγής γάλακτος σε σχέση με τα επιλέξιμα ζώα που δηλώθηκαν στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις αλλά βγήκαν εντελώς από το σύστημα και δεν πληρώθηκαν καθόλου» δήλωσε ο κ. Πατούνης και κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα. Το θέμα με την προβληματική πληρωμή των συνδεδεμένων ζωικών, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, μετά τις έντονες αντιδράσεις (παραγωγών, φορέων κ.λπ.).

Στη Λάρισα είναι εκατοντάδες ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος μιλώντας στη Θεσσαλίας τηλεόραση, ενώ τόνισε πως από τα 55 εκατομμύρια ευρώ που ήταν δεσμευμένα για τις συνδεδεμένες της αιγοπροβατοτροφίας απορροφήθηκαν φέτος τα 47. Τα 8 δεν πρόκειται να χαθούν, αλλά όσοι κτηνοτρόφοι πηγαίνοντς στα ΚΥΔ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ κάνουν διόρθωση στον αριθμό των ζώων, ώστε αυτά να μην αποκλείνουν από τα κιλά γάλακτος που δηλώνουν τότε θα λαμβάνουν τη συνδεδεμένη, σύμφωνα με τα όσα δεσμεύτηκε το υπουργείο .

Είναι πρώτη χρονιά που έμειναν κτηνοτρόφοι απλήρωτοι από συνδεδεμένες κατέληξε, καθώς τις προηγούμενες η διόρθωση όταν υπήρχε αποκλιση γινόταν αυτόματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά φέτος παρήλθε λόγω πανδημίας η ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου χωρίς. να κάνουν τη διόρθωση οι κτηνοτρόφοι, ενώ υπήρχε και κοινοτικός έλεγχος που εμπόδισε τους υπαλλήλους να προχωρήσουν σε αυτόματη διόρθωση ώστε τα ζώα να συμφωνούμ με την παραχθείσα ποσότητα γάλκτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προγραμματίζει να γίνει διορθωτική πληρωμή το επόμενο διάστημα, ώστε να αρθούν εξ ολοκλήρου οι αδικίες. Για να γίνει αυτό εφικτό, οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι θα κληθούν σε διοικητικές πράξεις

Από την πλευρά του  ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας ανέφερε πως είναι η πρώτη χρονιά που σημειώθηκε αυτό το μπάχαλο με τιος πληρωμές των κτηνοτρόφων στις συνεδεμένες των ζωϊκών, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις η αστοχία στις πληρωμές έφτασε και στο 50%..

Ωστόσο  ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ και πρώην αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ίδια εκπομπή, ανέφερε πως δεν έφτασε στα αυτιά του κάποια διαμαρτυρία γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη διάσταση που αναφέρει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΖΑ:

 

Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γκουρομπίνος ανέφερε πως φέτος οι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με τη ραγδαία αύξηση των ζωοτροφών καθώς καλαμπόκια δεν υπάρχουν στις αποθήκες ενώ τα κριθάρια στα αλώνια έφτασαν ήδη τα 20 λεπτά το κιλό και ανέφερε πως έχει γίνει πρόταση από λευρά των κτηνοτρόφων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προμοδοτηθεί η καλλιέργεια του καλαμποκιού (σ>Σ. είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική συνδεδεμ΄νη ενίσχυση με τη νέα ΚΑΠ).

Τέλος ο κ. Γκουρομπίνος αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα με τις δυσκολίες στην έκδοση άδειας εισόδου Αλβανών εργατών γης που θα βοηθήσουν στη φύλαξη των κοπαδιών και στη συλλογή των φρούτων που κινδυνεύουν να σσαοπίσουν στα δέντρα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών στην ύπαιθρο και ζήτησε απλοποίηση των διαδικασιών.

thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article