Ελασσόνα

Αίθουσα προβολής τοπικού πολιτισμού στην Ελασσόνα από το πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Αίθουσα προβολής τοπικού πολιτισμού αποκτά η Ελασσόνα με  νέο έργο προϋπολογισμού  391.600 ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  Leader  της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης  του κτιρίου του  Δημοτικού Ωδείου της πόλης, όπου θα στεγαστεί η νέα Αίθουσα  και  της διαμόρφωσης του  περιβάλλοντος  χώρου του.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα, την Αναπτυξιακή Εταιρία νομού Λάρισας  που διαχειρίζεται το πρόγραμμα  Leader  στην περιοχή και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, διαμορφώνουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, για την προβολή της τοπικής παράδοσης, της λαογραφίας, των εθίμων  και της πλούσιας ιστορίας  της Ελασσόνας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο πολιτισμός είναι βασικό κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα. Αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομίας και συντελεστή της ανάπτυξης. Αναδεικνύουμε την τοπική ταυτότητα της Ελασσόνας και  με το έργο  μας προσθέτουμε ακόμη ένα πόλο ενδιαφέροντος  στον τουριστικό  και πολιτιστικό χάρτη της περιοχής».

Το έργο

Το έργο αφορά  σε εργασίες που πρόκειται να γίνουν για την διαμόρφωση δημοτικού κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αύλειου  χώρου του, που λειτουργεί ως Δημοτικό Ωδείο σήμερα, προκειμένου να λειτουργήσει ως Aίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού. Το υπ’ όψη κτίριο βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της Δ.Κ. Ελασσόνας του Δήμου Ελασσόνας, στο Ο.Τ. Γ209. Το οικόπεδο γειτνιάζει βόρεια και δυτικά με τον Ελασσονίτη ποταμό,  ανατολικά ορίζεται από τον επαρχιακό δρόμο Ελασσόνας – Κοζάνης και νότια «βλέπει» στην οδό I. Μαυροδήμου.

Συγκεκριμένα προβλέπονται εργασίες για τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις  λειτουργίας ως Αίθουσας Προβολής Τοπικού Πολιτισμού καθώς και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά το αστικό τοπίο.

Θα δημιουργηθεί ένας  κατάλληλος χώρος για την προβολή, προώθηση και ανάπτυξη των τοπικών στοιχείων της περιοχής, της τοπικής παράδοσης και λαογραφίας, των εθίμων καθώς και της ιστορίας της δημιουργίας και προβολής όλων των παραπάνω, καθώς επίσης και της μουσικής και κάθε είδους ποιοτικής πολιτιστικής δημιουργίας, προς ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και του τοπικού πολιτισμού. Η αίθουσα θα μπορεί να φιλοξενήσει 80 καθήμενους επισκέπτες στον εσωτερικό χώρο, ενώ διαμορφωμένος θα είναι και ο εξωτερικός χώρος για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, ταινίες και πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων, επιχρίσματα, δάπεδα, ψευδοροφές , κουφώματα, χρωματισμοί και μονώσεις. Θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες για την υδραυλική  και ηλεκτρολογική εγκατάσταση,  καθώς και εγκατάσταση κλιματιστικού τύπου inverter .

Τέλος, θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος με πλακοστρώσεις, χώρο πρασίνου και φυτεύσεις.

 

Previous ArticleNext Article