Ελασσόνα

Αυτή είναι η σούπερ τροφή που από την Ελασσόνα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο (φωτό)

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ιδιόκτητη γη για να αναπτύξει τη δραστηριότητά του, αποφάσισε να αγοράσει 35 στρέµµατα στην Ελασσόνα, όπου σήµερα καλλιεργούνται βιολογικά 2.000 δέντρα, τα περισσότερα από αυτά της ποικιλίας Wonderful καθώς και ορισµένα της ποικιλίας Άκο.

«Αρχικά δραστηριοποιήθηκα στη διάθεση των φρούτων µε τη µορφή της χονδρικής πώλησης. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι οι τιµές πιέζονταν έντονα από τους χονδρεµπόρους και επιδίωξα να δηµιουργήσω υπεραξία για το προϊόν µου µε ίδιες δυνάµεις. Έτσι, ξεκίνησα τη µεταποίηση των φρούτων µε πρώτο προϊόν τον χυµό ροδιού, ο οποίος κυκλοφόρησε συσκευασµένος στην αγορά. Η συµµετοχή σε σηµαντικές εκθέσεις τροφίµων, ενίσχυσε ακόµα περισσότερο τη ζήτηση και το πελατολόγιο. Προκειµένου να καλύψω τη ζήτηση αυτή αποφάσισα να διευρύνω το χαρτοφυλάκιο µε νέα προϊόντα όπως µαρµελάδες, ντρέσινγκ, τσάτνεϊ, σάλτες barbeque και σιρόπι ροδιού. Το σύνολο της παραγωγής είναι βιολογικής καλλιέργειας, ενώ όλα τα προϊόντα είναι πιστοποιηµένα από τον διεθνή φορέα πιστοποιήσεων, Vegan Society».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η διανοµή πραγµατοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη µέσω διανοµέων και στους υπόλοιπους νοµούς της χώρας η διάθεση των προϊόντων γίνεται µε ιδιόκτητα µεταφορικά µέσα.

Από τους πρόποδες του Ολύμπου το 70% των πωλήσεων στο εξωτερικό

H oνοµασία της επιχείρησης ως «Ωδή στο Ρόδι» βρήκε έµπνευση στον λογοτεχνικό όρο «Ωδή», η οποία αποτελεί τη µορφή της λυρικής ποίησης που καλλιεργήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και υµνούσε τους θεούς. «Σκοπός µας ήταν να υµνήσουµε τον θεό των φρούτων, που είναι το ρόδι», εξηγεί ο παραγωγός. Η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύµπου, γεγονός που σύµφωνα µε τον ίδιο συνδέει άρρηκτα την περιοχή µε τους θεούς της αρχαιότητας.

Σηµαντικό µέρος των πωλήσεων προέρχεται από τη διάθεση των προϊόντων της εταιρείας στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγµή οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 70% των παραγόµενων ποσοτήτων. Η «Ωδή στο Ρόδι» διαθέτει eshop καθώς και φυσικό κατάστηµα στην Ελασσόνα, µέσα από τα οποία πωλούνται όλα της τα αγαθά.

Η έναρξη των εξαγωγών πραγµατοποιήθηκε πριν από µερικά χρόνια µε πωλήσεις σε Γαλλία και Γερµανία. Αργότερα η επιχείρηση σύστησε τα προϊόντα της στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, τη Γερµανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ολλανδία την Ελβετία, το Ντουµπάι, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και τις Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής.

Αποδόσεις 1,5 µε 2 τόνους ανά στρέµµα

Στις βλέψεις του Στέφανου Πούτα, είναι να διατηρείται σταθερή η ποιότητα και να βελτιώνεται σταδιακά µέσα στο χρόνο, όπως ο ίδιος λέει. Οι συνολικές ποσότητες που συλλέγονται ετησίως προς επεξεργασία στην επιχείρηση κυµαίνονται από 50 έως και 70 τόνους ανά έτος µε τις στρεµµατικές αποδόσεις να κυµαίνονται µεταξύ 1,5 έως και 2 τόνους ανά στρέµµα, ανάλογα µε τις κλιµατικές συνθήκες κάθε χρονιάς.

Πρόκειται για µία αρκετά εύκολη καλλιέργεια, όπως επισηµαίνει ο ίδιος στην Αgrenda, για να προσθέσει ότι µοναδική ιδιαιτερότητα του δέντρου είναι ότι δεν αντέχει σε συνθήκες έντονου ψύχους.

fresher.gr

Previous ArticleNext Article