Ελασσόνα

8ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»

Το 8ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» είναι πλέον γεγονός και θα είμαστε ξανά εδώ μετά από 2 χρόνια στις 29 Αυγούστου 2022 στην Ελασσόνα. Για 3 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, δρώμενα, αφηγήσεις, θέατρο σκιών θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με την στήριξη της Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας.

Το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή» από το 2013 έχοντας μια συνεπή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής  και εν γένει της χώρας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην προβολή και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας (πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα),  εδώ και 45 χρόνια -από το 1977 ως σήμερα – έχει διαγράψει μια πορεία με στόχο την πολιτιστική και όχι μόνο αναβάθμιση της περιοχής μας. Για 8η χρονιά λοιπόν, το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», γεμίζει με χρώματα, με παραδοσιακούς και όχι μόνο ρυθμούς και μελωδίες, απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στην αλληλεγγύη των λαών.

Μέσα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, εξαιτίας της δύσκολης καθημερινότητας αλλά και των διεθνών εντάσεων, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αποτελεί ένα φωτεινό σημάδι, ένα φάρο, μια ελπίδα και έρχεται με το θεσμό του φεστιβάλ να σηματοδοτήσει και να προβάλει ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Ότι αν θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε και να γίνει ο τόπος μας, ο Όλυμπος μας, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αντλώντας αισιοδοξία από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων και από τους ήχους της μουσικής».

Αυτή η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί, δεν πρέπει να σβήσει. Σ’ αυτή την προσπάθειά μας σας θέλουμε δίπλα μας.

Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας και των  νέων τεχνολογιών όπου το πολιτιστικό προϊόν είναι εύκολα γρήγορα και  οικονομικά διαθέσιμο σε πολλά διαφορετικά κοινά, διακρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τους πολιτιστικούς οργανισμούς  να γίνουν ευέλικτοι , ανταγωνιστικοί και προσαρμόσιμοι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Η Λ.Α.Ε.Ε. δημιούργησε και οργάνωσε το φεστιβάλ με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, η πολιτιστική κληρονομιά και η και η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν το αντίβαρο στην κρίση. Τολμάμε, μένουμε ενεργοί, ενσυνείδητοι πολίτες και πρεσβεύουμε την ενεργή συμμετοχή όλων, προκειμένου να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε την παράδοση και τις τέχνες.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμπαραστάτες μας σ’ αυτή την μεγάλη προσπάθειά μας. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Ελασσόνας,.

Ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους χορηγούς μας, οι οποίοι συνέβαλαν και υποστήριξαν έμπρακτα στην υλοποίηση των στόχων μας.

Σας προσκαλούμε όλους λοιπόν στις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.

Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα

Ώρα: 8.30 μ.μ.

Έναρξη του 8ου Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή»

Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή  Παράσταση.

Συμμετέχουν:

Ballet Folklorico De Occidente – Guadalajara, Jalisco – Mexico

Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας – ΕΛΛΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.

  • «Παραμύθια Σπιτικά στου Ολύμπου την Αυλή»,  με την παραμυθού Λένα Χαϊδούτη

Η παραμυθού Λένα Χαϊδούτη θα περιμένει μικρούς και μεγάλους με τη χούφτα της γεμάτη “Παραμύθια Σπιτικά”! Παραμύθια απ’ αυτά που κάποτε ακούγαν τα μικρά παιδιά κι έσκαγαν στα γέλια! Τα ακούγαν κι οι μεγάλοι και γελούσαν κρυφά κάτω απ’ τα μουστάκια τους!.. Παραμύθια σπιτικά, που ξεχειλίζουν τη γλύκα των παλιών καιρών!  Για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικροί!

ΩΡΑ: 9.00 μ.μ.

  • «Ο Θρίαμβος του Καραγκιόζη», Θέατρο Σκιών με τον Νίκο Γκουντούρα

Ο γνωστός σε όλους μας ήρωας “Καραγκιόζης”  είναι αυτός που μπλέκεται σε κάθε ιστορία και μύθο! Αυτή την φορά όμως έχει μπλέξει για τα καλά, γιατί αγωνίζεται με την παρέα του να κλείσουν τα εργοστάσια όπλων του Πασά. Ο Πασάς προσπαθεί να ανακαλύψει τον Καραγκιόζη και την παρέα του, ο Μπάρμπα-Γιώργος όμως τους βάζει στην σωστή θέση όπως πάντα!

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.

Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα

Ώρα: 8.30 μ.μ.

Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή  Παράσταση.

Συμμετέχουν:

Ballet Folklorico De Occidente – Guadalajara, Jalisco – Mexico

Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας – ΕΛΛΑΔΑ

 Παραδοσιακό Γλέντι για όλο τον κόσμο . Όλοι οι καλεσμένοι και οι θεατές γινόμαστε ένας μεγάλος κύκλος και χορεύουμε για να αποχαιρετίσουμε τους καλεσμένους μας 

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Ballet Folklorico De Occidente – Guadalajara, Jalisco – Mexico

Το «Φολκλορικό Μπαλέτο της Δύσης», από την καρδιά του Χαλίσκο, ιδρύθηκε ως ανεξάρτητος οργανισμός τον Οκτώβριο του 1994, χάρη στον ενθουσιασμό μιας ομάδας νέων της πόλης της Γουαδαλαχάρα, πεπεισμένων να διατηρήσουν και να αναδείξουν τον πολιτισμικό πλούτο και την λαογραφία της περιοχής τους.

Χάρη στην επιμονή, την σκληρή δουλειά και την προσπάθεια των μελών της ομάδας, κατάφεραν να διαφυλάξουν ένα μεγάλο μέρος της πολιτισμικής παράδοσης από την πλειοψηφία των πολιτειών του Μεξικού, καθώς επίσης και να συνεχίσουν να αναπαριστούν τα δρώμενα των αντίστοιχων περιοχών, όπως ο «θρύλος της θεάς του φεγγαριού COYOLXAUQUI».

Το μπαλέτο έχει ενεργή παρουσία και συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων, όπως π.χ. την Διεθνή Εβδομάδα της Γουαδαλαχάρα, τοπικά και διεθνή φεστιβάλ σε διάφορες πολιτείες του Μεξικού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εκπροσωπήσει το Μεξικό σε διεθνή φεστιβάλ χορού σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, τόσο για το χορευτικό κομμάτι, όσο και για τη ζωντανή μουσική που τους συνοδεύει.

Χοροδιδάσκαλος: Ana Lourdes Angli Barreda, Καλλιτεχνικός διευθυντής: Ruben Alejandro Hernandez Granados

Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας

Ιδρύθηκε το 1977 με κύριο σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση της Ελασσόνας. Η κυριότερη δράση του συλλόγου είναι το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που από το 1978, εκπροσωπεί την Ελλάδα και τα ελληνικά “χρώματα” σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλες τις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας και στην περιοχή της Ελασσόνας και του Ολύμπου. Εκατοντάδες παραστάσεις έχουν κάνει την ομάδα γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αναγνωριστεί με κολακευτικές κριτικές των ειδικών και με πολλά βραβεία. Ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί τις χώρες: Ισπανία (9 φορές), Λευκορωσία (2 φορές), Βουλγαρία (2 φορές), Πορτογαλία (2 φορές), Ιταλία (3 φορές), Γερμανία (3 φορές), Τουρκία (2 φορές), Βέλγιο (2), Ρουμανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Γαλλία, Σλοβενία, Σερβία,  Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Δημοκρατία της Τσεχίας. Το 2018 συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στο Lublin της Πολωνίας, το 2019 σε διεθνή φεστιβάλ στο Αίγιο και στο Pirot της Σερβίας και το 2022 σε διεθνή Φεστιβάλ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας και στο Λούτσινετς της Σλοβακίας. Εκτός από τμήματα παραδοσιακών χορών, υπάρχουν τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού και εικαστικών.

Λίγα λόγια για την Λένα  Χαϊδούτη

Η Λένα ξεκίνησε από θέατρο, μα τελικά έγινε… Παραμυθού!  …ή Ιστορήτρια! …ή Αφηγήτρια! Ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε! . Το σίγουρο είναι πως η Λένα αγαπά τα παραμύθια, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος αγαπά τους ανθρώπους. Μη σας κάνει εντύπωση αυτό…! Οι πρωτόγονοι λαοί το πίστευαν στα αλήθεια πως τα παραμύθια είναι πλάσματα αληθινά! Αυτό πιστεύει και η Λένα!

Και μιας που τα παραμύθια τη μεγάλωσαν, την έθρεψαν και τη δυνάμωσαν, ήρθε μια μέρα που θέλησε να μπει πιο βαθιά στον κόσμο τους και να μελετήσει αυτό το μαγικό τρόπο που έχουν να επιδρούν στο Νου και την Καρδιά μας. Και ανακάλυψε πράγματα θαυμαστά! Τόσο θαυμαστά που ο δρόμος μπροστά της άνοιξε κι άλλο!

Η Λένα Χαϊδούτη είναι Storyteller -Mindset Coach. Μυήθηκε στην Τέχνη της Αφήγησης από την Ιστορήτρια- Ψυχοπαιδαγωγό Σάσα Βούλγαρη και μαθήτευσε κοντά της.  Είναι Θεατρολόγος (ΕΚΠΑ), Life Coach (SPC), NLP Coach (USCC), Mindfulness     Instructor (CMA, IMMA). Έχει δημιουργήσει το Heartdreaming -μια δική της πρωτότυπη μέθοδο, που συνδυάζει το Παραμύθι με το Δημιουργικό Οραματισμό και το Mindfulness.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδό της, βοηθά παιδιά, εφήβους και ενήλικες (σε ομάδες αλλά και ατομικά) να εκπαιδεύσουν το Νου τους, ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και να βρίσκουν τρόπους να είναι δημιουργικοί και να απολαμβάνουν τη στιγμή.

Το 2019 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, βασισμένο τη μέθοδό της με τίτλο “Η Γειτονιά μας” -ένα διαδραστικό βιβλίο με θέμα την έννοια της “διαφορετικότητας”. Η Λένα Χαϊδούτη σήμερα μετρά 15 χρόνια σταθερής πορείας στην Τέχνη της Αφήγησης και της Εκπαίδευσης, διατηρώντας σταθερές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (Ο.ΚΑ.ΝΑ, Γαλλικό Ινστιτούτο, κ.α.). Οι αφηγηματικές παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά της προγράμματα φιλοξενούνται από σχολεία, θέατρα και άλλους χώρους ψυχαγωγίας σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, έχει το δικό της επαγγελματικό χώρο στη Λάρισα, παρέχοντας ωστόσο τις υπηρεσίες της και διαδικτυακά.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Γκουντούρα.

Ο Νίκος Γκουντούρας γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στο Βόλο

Κατάγεται από την Κρανιά Ελασσόνας και τη Δεσκάτη Γρεβενών.

Από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων μαγεύτηκε από μια σπουδαία τέχνη, το θέατρο σκιών , με την οποία καταπιάστηκε καλλιτεχνικά από τα δέκα του χρόνια . Γνώρισε καλύτερα το θέατρο σκιών από τη σχολή θεάτρου σκιών των Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλο. Το 2012 γνωρίζει το μουσικό και καραγκιοζοπαίχτη, Δήμο Βουγιούκα και μαζί του συνέχισε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως βοηθός του πίσω από τον μπερντέ.

Σήμερα μόλις 22 ετών κρατάει την τέχνη του θεάτρου σκιών ζωντανή με τον θεατρικό τρόπο και λόγω που μόνο εκείνος μπορεί!

Οργάνωση Εκδηλώσεων: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

 Με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας

 Χρυσοί Χορηγοί: PUERTA Διαχείριση Πολυκατοικιών – TEDRA Όμιλος Εταιρειών

Μέγα Χορηγοί: Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος «ΜΠΙΖΙΟΣ»

                             Γαλακτοβιομηχανία «ΗΠΕΙΡΟΣ»

 

Previous ArticleNext Article