Ελασσόνα

Φρένο στην υλοτόμηση δασών για καυσόξυλα σε χωριά της Ελασσόνας

«Φρένο» στην υλοτόμηση των δασών του Δήμου Ελασσόνας για καυσόξυλα, από τους κατοίκους των χωριών του, έβαλε η Διεύθυνση Δασών νομού Λάρισας, υποστηρίζοντας ότι «η υπερβολική και συνεχής υλοτόμηση των ίδιων δασικών εκτάσεων από τους κατοίκους, αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει αλλοιώσεις στο δασικό περιβάλλον».

Παράλληλα, αντιδράσεις ξέσπασαν και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν υπερβολική υλοτόμηση σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας, από κατοίκους οικισμών, εκφράζοντας φόβους για περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεύθυνσης Δασών «τα Δασαρχεία έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε έκδοση ειδικής διάταξης για καυσοξύλευση δασών από κατοίκους χωριών, με έγκριση της Διεύθυνσης Δασών, βάσει σχετικού νόμου.

Ο νόμος επιτρέπει στα Δασαρχεία να εκδώσουν ειδική ρυθμιστική απόφαση για καυσοξύλευση, από κατοίκους χωριών, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ειδικότερα: μόνο εφόσον οι ανάγκες είναι μεγάλες, μόνο στα χωριά που βρίσκονται μέσα σε διαχειριζόμενο δάσος ή που συνορεύουν με διαχειριζόμενο δάσος και δεν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούν ξυλεία για καύση από τα Δασαρχεία.

Το Δασαρχείο Ελασσόνας, ζητά κάθε χρόνο την έγκριση τέτοιων αποφάσεων, για όλα τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας, επί σειρά ετών γεγονός που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Το θέμα της απαγόρευσης καυσοξύλευσης στην Ελασσόνα,

από κατοίκους χωριών, έφερε στο προσκήνιο καταγγελία της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ελασσόνα, όπου ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Το αίτημα κατοίκων πολλών χωριών του Δήμου μας, για καυσοξύλευση ενόψει του φετινού χειμώνα, είναι πιο επίκαιρο και πιο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά, καθώς όπως προέκυψε και από τη συζήτηση, το Δασαρχείο αρνείται φέτος να προβεί στην έκδοση της σχετικής διάταξης και στη χορήγηση αδειών. Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και έχει να κάνει με τη θέρμανση εκατοντάδων νοικοκυριών της περιοχής, που ούτως ή άλλως δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και καλούμε τους δημότες να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να ζεσταίνουν τα σπίτια τους. Να μην εφησυχάσουν και να απαιτήσουν από το Δασαρχείο, την τοπική διοίκηση και το κεντρικό κράτος να δοθεί λύση και να αναχαιτιστούν οι πολιτικές που επιτρέπουν την κερδοσκοπία πάνω στο δικαίωμα της θέρμανσης.

…Η δημοτική αρχή οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθεί το θέμα».

Βέβαια, η παραπάνω ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλει το Δασαρχείο Ελασσόνας, ότι δεν χορηγεί άδεια στους κατοίκους να κόψουν ξύλα από δασικές περιοχές, αλλά όπως επιβεβαιώνει και το Δασαρχείο στην «Ε», έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Δασών ν . Λάρισας, η οποία δεν το εγκρίνει.

 Λένα Κισσάβου – eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article