Ελασσόνα

«Φεγγάρι μάγια μου ’κανες και περπατώ στα ξένα»

ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας, θέλοντας να προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο αλλά με την ίδια ευαισθησία, την προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον πόθο της πατρίδας, διοργανώνει μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας την Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 και ώρα 09.00 μ.μ. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα προσεγμένη παράσταση στην οποία θα συμμετάσχουν 200 χορευτές και 15 μουσικοί ενώ θα εμφανιστούν, σε όσους την παρακολουθήσουν, περισσότερες από 400 παραδοσιακές φορεσιές.

Με έναυσμα τις εικόνες της επώδυνης πραγματικότητας, αλλά και τις μνήμες του παρελθόντος της ελληνικής ιστορίας η εκδήλωση έχει σαν στόχο να προσκαλέσει ώστε να προσεγγίσουμε τον άλλον «ως εαυτόν». Οι μνήμες του ελληνικού παρελθόντος της ξενιτιάς και του νόστου έρχονται στη μνήμη μας πάντα όμως με μία ευτυχή κατάληξη.

Μετά τη διοργάνωση του 4ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα δρώμενα του τόπου μας, καθώς και του αφιερώματος στην Ελληνίδα μάνα, η Ακαδημία επανέρχεται δυναμικά παρουσιάζοντας στοιχεία του έργου που παράγει.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην ξενιτιά, την προσφυγιά και τον νόστο (επιστροφή στην πατρίδα) μέσα από ένα συνδυασμό αφήγησης και αναπαράστασης πραγματικών γεγονότων της εποχής συνεπικουρούμενα από χορευτικά δρώμενα και μουσικές αναπολήσεις. Ο χώρος του θεάτρου θα πλημυρίσει με ακούσματα από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, με τη συνοδεία ταλαντούχων μουσικών του χώρου. Ταυτόχρονα χορευτές του συλλόγου θα παρουσιάσουν με το ανάλογο ύφος χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, τη Δυτική Θράκη, το Πωγώνι και το Μέτσοβο, την περιοχή της Έδεσσας, τη Φλώρινα, τα νησιά της Χίου, Σύμης και Ρόδου, τις Αλησμόνητες Πατρίδες, την Ανατολική Κρήτη, την Καππαδοκία.

Σε αυτό το πάντρεμα πολιτισμών και παραδόσεων, το οποίο ετοιμάζεται με επιμέλεια, σχολαστικότητα και επαγγελματισμό από τον γνωστό χοροδιδάσκαλο Κόκκινο Ιωάννη με τη βοήθεια των δασκάλων του συλλόγου Κόκκινου Γεωργίου, Κατσιούρα Αλεξάνδρας και Μαραγκοζάκη Αθανασίου θα συμμετάσχουν πέραν της Ακαδημίας, η χορευτική ομάδα του συλλόγου με την επωνυμία «Ξένιοι Κρήτες», ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού και ο σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η Ξηροκρανιά».

Για όλους τους λάτρεις της παράδοσης και του πολιτισμού η Ακαδημία ετοιμάζει μία ιδιαίτερα προσεγμένη παράσταση, με τη χρήση ενός ευφάνταστου σκηνικού, με σεβασμό στα λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας και κυρίως με μεράκι και αγάπη για αυτό που πρεσβεύει, τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Καλείται το κοινό της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας να συμμετάσχει ενεργά στην παραπάνω προσπάθεια της Ακαδημίας, να βιώσει στιγμές μαγικές και ονειρεμένες και να απολαύσει ηχοχρώματα και χορευτικά μοτίβα άλλων εποχών.

Για την Ακαδημία
Καφάσης Κωνσταντίνος

Previous ArticleNext Article