Ελλάδα

Το Άγιο Όρος υποδέχτηκε τον Πούτιν με τιμές και κωδωνοκρουσίες – “Ευχαριστώ” του Ρώσου προέδρου στο Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας

POYTIN

Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα συνεχώς και μια πανηγυρική δοξολογία προς τιμήν του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε ξανά μετά από 11 χρόνια το Άγιο Όρος. Εκεί, τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και στις προσφωνήσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία και φυσικά με το Άγιο Όρος.

Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές), το Άγιο Όρος άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί τον πρόεδρο της (ορθόδοξης) Ρωσίας. Τα όσα εκτυλίχθηκαν μόλις ο Πούτιν πάτησε το πόδι του στις Καρυές, την πρωτεύουσα της Αθωνικής πολιτείας, δεν τα βλέπουμε συχνά. Μάλλον, δεν τα βλέπουμε ποτέ.

P1

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον υποδεχτούν μόλις κατέβηκε από το θωρακισμένο τζιπ, είναι και το ότι επικράτησε… συνωστισμός λίγο πριν φτάσει στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου έγινε δοξολογία προς τιμήν του, με τον Ρώσο ηγέτη να προσκυνά στην εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί.

«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας. Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.

Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο», τόνισε.

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε: «Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».

Previous ArticleNext Article