Ελασσόνα

Φέτα ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας

Αμφιταλαντεύτηκα αρκετές φορές μέχρι να αποφασίσω να γράψω σχετικά με το θέμα που ανέκυψε για την ελληνική Φέτα Π.Ο.Π. και την απειλή της μοναδικότητας της, μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας (CETA) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην επαρχία Ελασσόνας, μια επαρχία στην οποία η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον δε, η οικογένειά μου διατηρεί εδώ και 50 χρόνια επιχείρηση με έδρα την Ελασσόνα, η οποία ανήκει στον κλάδο της μεταποίησης γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, κάτι που μου δίνει το πλεονέκτημα να γνωρίζω στην κυριολεξία από «πρώτο χέρι» την ιστορία, τα προβλήματα και τους διαχρονικούς αγώνες που έχουν κάνει κτηνοτρόφοι και μεταποιητές για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ανάδειξη της φέτας ως ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας και ίσως το πλέον αναγνωρισμένο ελληνικό τρόφιμο στον κόσμο.

Η φέτα είναι ένα κατεξοχήν ελληνικό προϊόν ιστορικά συνδεδεμένο με τη χώρα μας, του οποίου η παράδοση χάνεται στο βάθος των αιώνων. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περί τα 600 νόμιμα τυροκομεία, που έχουν σχετική άδεια παραγωγής φέτας. Η παραγωγή της φέτας, εκτός από τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί στην ελληνική τυροκομία, δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν πάνω από 300.000 εργαζόμενοι σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής μορφής.

Με αφορμή την, σημειολογικού χαρακτήρα, επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην επαρχία Ελασσόνας και την ξεκάθαρη θέση του για τη φέτα κατά τη συνάντησή του με κτηνοτρόφους και εκπροσώπους άλλων φορέων, θεωρώ σημαντικό να τονισθεί με κάθε τρόπο η ανάγκη να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς, καθώς τίποτα δεν χάθηκε ακόμη για την επίτευξη της πλήρους προστασίας της φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύσσωμοι οι τυροκόμοι, οι γαλακτοβιομηχανίες, οι κτηνοτρόφοι μέσω των Συνδικαλιστικών τους Οργάνων, τα Επιμελητήρια αλλά και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες ολόκληρης της χώρας, αναγνωρίζοντας ως μείζον εθνικό ζήτημα τη διατήρηση της μοναδικότητας και του καθεστώτος υψηλής προστασίας για τη φέτα, αποφάσισαν να συμπράξουν θετικά προκειμένου να συνεχιστεί δυναμικά ο αγώνας και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση λήψη μιας απόφασης στήριξης της προσπάθειάς τους από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η αναγκαιότητα λήψης της παραπάνω ομόφωνης απόφασης από τη Βουλή των Ελλήνων, παραμερίζοντας κάθε μικροπολιτικό και κομματικό συμφέρον, είναι θεσμικά επιβεβλημένη για την αποτελεσματική στήριξη της φέτας, της ναυαρχίδας των ελληνικών προϊόντων, η απώλεια της οποίας θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα για την εθνική οικονομία, καθώς αυτή η παγκόσμια μοναδικότητά της είναι ο κύριος λόγος που προσθέτει υπεραξία στο προϊόν.

Με τη δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής Εκπροσώπων της Βουλής, η οποία θα δύναται να παραστεί από κοινού με τη νεοσυσταθείσα Διεπαγγελματική Οργάνωση, ενώπιον της Επιτροπής Γεωγραφικών Ενδείξεων και ΠΟΠ Προϊόντων της Ε.Ε. -προκειμένου να εισηγηθεί με τεκμηριωμένες θέσεις στην Κοινή Επιτροπή CETA, η οποία ετέθη σε ισχύ από την 1-04-2017, την αναγκαιότητα της πλήρους προστασίας της φέτας- η Ελλάδα με βεβαιότητα θα κατορθώσει να πετύχει αυτό που με τον ίδιο τρόπο πέτυχαν Ιταλοί και Γάλλοι για την παρμεζάνα και το ροκφόρ αντίστοιχα, δηλαδή τη μοναδικότητα και την υψηλή προστασία του εθνικού μας προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω, κανένα Πολιτικό Λόμπι των Βρυξελλών, δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο κοινό αίτημα ολόκληρου του λαού ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της συμβολής της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και άλλων Κτηνοτροφικών Συλλόγων όλης της χώρας, οι οποίοι κατανοούντες τον κίνδυνο, στρατεύθηκαν από την πρώτη ώρα σε κοινό μέτωπο δράσης με τους μεταποιητές και όλους τους υπολοιπους φορείς για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

Ενωμένοι όλοι οι Έλληνες μπορούμε ακόμη και τώρα να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να καρπωθούν άλλες χώρες τεράστια οικονομικά οφέλη από την εμπορικότητα του ονόματος της φέτας, χαράζοντας έτσι με αισιοδοξία το μέλλον της ύπαρξης των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων της χώρας μας.

 

Γράφει η Στέλλα Μπίζιου*

*** Η Στέλλα Μπίζιου είναι δικηγόρος, πολιτευτής ΝΔ

Previous ArticleNext Article