Ελασσόνα

Στα 2 εκατ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας

Ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία για τα χρέη των καταναλωτών προς την Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ., τους διακανονισμούς και όχι μόνο «κατέθεσε» στην «Ε» ο έως και την περασμένη Τετάρτη πρόεδρος της Φώτης Καραγκόγκος (στις πρόσφατες αλλαγές που αποφασίστηκαν στον Δήμο Ελασσόνας, αντικαταστάθηκε από τον Ανέστη Σερετίδη):

«Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις προηγούμενες καταναλώσεις νερού, οι οφειλές των καταναλωτών προς την επιχείρηση φθάνουν τα 2.000.000 ευρώ. Η «προίκα» της Επιχείρησης από τους τότε Δήμους στον Καλλικρατικό ενιαίο Δήμο Ελασσόνας δημιούργησε προβλήματα. Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές από τα έτη 2002, 2003. Υπήρχε αδυναμία, όπως ήταν φυσικό, να ανταποκριθεί τότε η Δ.Ε.Υ.Α. στα νέα δεδομένα, που έφερε ο «Καλλικράτης».

Δοθείσης ευκαιρίας, στέκομαι στην υπερπροσπάθεια και στον υπερβάλλοντα ζήλο των υπαλλήλων της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ. για να κρατηθεί η επιχείρηση στο επίπεδο που είναι σήμερα.

Υπάρχει βέβαια το δίκτυο των οικιακών καταναλωτών αλλά και το δίκτυο των κτηνοτροφικών καταναλωτών. Σε μεγάλο ποσοστό οι οικιακοί καταναλωτές είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους – πληρωμές προς τα ταμεία της Δ.Ε.Υ.Α.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ανείσπρακτες οφειλές εστιάζεται στα χωριά και στην ύπαιθρο του Δήμου μας.

Εκεί, η επιχείρηση προσπαθεί να είναι ελαστική και να δείχνει το ανθρώπινό της πρόσωπο, λόγω και της ιδιαιτερότητας και του είδους των αγροτικών και κτηνοτροφικών εργασιών, αποφεύγοντας να προχωρήσει άμεσα στη διακοπή της υδροδότησης για τους οφειλέτες (όπως προβλέπει ο κανονισμός).

Ευελπιστούμε ότι με τους διακανονισμούς, η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Όλοι οι πελάτες που έχουν οφειλές από κατανάλωση νερού μπορούν, με προκαταβολή 5%, να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 36 ή 48 μηνιαίες δόσεις. Μετά τη σχετική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, ιδίως τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν δεκάδες οφειλέτες που έχουν ήδη προσέλθει στις υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ. και προχώρησαν σε διακανονισμό των οφειλών τους. Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» 350 και πλέον διακανονισμοί. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις, πριν τον διακανονισμό, η επιχείρηση ενημέρωσε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποχρεωθεί να διακόψει την παροχή του νερού.

Παρήγορο είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των διακανονισμών (…φθάνει και το 95%) τηρούνται και οι οφειλέτες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Για το «πράσινο τέλος» (τέλος για την ανάπτυξη), που η πολιτεία φέρεται αποφασισμένη να το επιβάλλει άμεσα, μέσω των λογαριασμών (…η επιχείρηση θα είναι απλά «εισπράκτορας»), από τη μεριά μας υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο που θα λειτουργήσει και κατά πόσο θα είναι δίκαιη η κατανομή για ανταπόδοση των μικρών Δ.Ε.Υ.Α. έναντι των μεγάλωω.

Του Γιάννη Μουκίδη

 

Previous ArticleNext Article