Ελασσόνα

Τι διαπίστωσε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών ΓΕΛ Ελασσόνας μετά το άνοιγμα των σχολείων

Μετά από επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε στη σχολική μονάδα του ΓΕΛ Ελασσόνας, τόσο πριν το άνοιγμα των σχολείων μετά την καραντίνα όσο και πριν την έναρξη των  πανελλαδικών εξετάσεων, διαπιστώσαμε τα εξής:

  • Ο χώρος ήταν καθαρός και καλά αεριζόμενος. Οι τουαλέτες καθαρές με αντισηπτικά και σαπούνι.
  • Υπάρχει μέριμνα για αντισηπτικά, γάντια, μάσκες.
  • Υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν οι αποστάσεις στις αίθουσες.
  • Υπάρχει χώρος τέτοιος που να φιλοξενήσει τυχόν ύποπτο περιστατικό.
  • Ζητήσαμε να γίνει σύσταση στο ΚΤΕΛ ώστε να παίρνονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας για την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών,  κατά την διάρκεια των μαθημάτων  και των πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Η Διεύθυνση του σχολείου μας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχει θόρυβος τέτοιος, που να δημιουργεί πρόβλημα στη συγκέντρωση και απόδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθητών.
  • Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι στον προαύλιο χώρο θα γίνουν έργα, όπως ασφαλτόστρωση, διαγράμμιση γηπέδων  τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και σκάμμα για άλματα.

Θεωρούμε ότι την ανάγκη για μετρά υγιεινής και προστασίας στους ευαίσθητους  χώρους όπως οι σχολικές μονάδες, δε θα έπρεπε να τα φέρει στην επιφάνεια η πανδημία, αλλά αυτά έπρεπε να είναι η καθημερινότητα και η κανονικότητα . Ζητάμε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η δωρεάν παροχή όλων των απαιτούμενων μέσων καθαρισμού και απολύμανσης του σχολείου. Το σχολείο μας επιλέον θα φιλοξενήσει μαθητές από γειτονικά Λύκεια για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού εκεί δε θα λειτουργήσουν εξεταστικά κέντρα, πράγμα που συνεπάγεται ότι πρέπει να παρθούν αυξημένα μέτρα προστασίας.

Στο σχολείο μας υπάρχει μία μόνιμη καθαρίστρια και μία συμβασιούχος που δεν επαρκούν για τις απαιτήσεις ενός μεγάλου σχολείου-κτηρίου σαν το δικό μας. Κρούουμε  τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τον  Σεπτέμβρη συνταξιοδοτείται η μόνιμη υπάλληλος και θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα. Διεκδικούμε άμεσα την πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Επίσης οι κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας, θα έπρεπε μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνονται συνείδηση στα παιδιά μας και όχι να μπαίνουν στη ζωή υπό το βάρος της ατομικής ευθύνης.

Εκεί όμως που η κατάσταση είναι τραγική, είναι στο γυμναστήριο του σχολείου. Ηλεκτρολογικά κατεστραμμένα, δάπεδα σκαμμένα, μονώσεις που πέφτουν από την οροφή, τουαλέτες και αποδυτήρια κατεστραμμένα, μπασκέτες που δεν είναι σίγουρο πώς δεν θα πέσουν, μια σειρά παγίδες με γωνίες ακάλυπτες, εστίες τραυματισμών και για θέρμανση ούτε λόγος να γίνετε.

Το ζήτημα της αποκατάστασης κολλάει σε μια μελέτη που έγινε ή δεν έγινε , που θα γίνει ή δε θα γίνει,  που θα βγει ή δε θα βγει πρόγραμμα να ενταχθεί και αν ενταχθεί.  Ένας γραφειοκρατικός λαβύρινθος υποκρισίας, που κωμικά και τραγικά μαζί, συγκαλύπτει αυτό που αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος: Την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, το γεγονός ότι όλα εντάσσονται στη λογική κόστους-οφέλους.

Μεγάλο το κόστος αποκατάστασης του γυμναστηρίου, χωρίς η δαπάνη αυτή να φέρνει τα αναμενόμενα κέρδη σε αυτόν που θα την αναλάβει ( που δεν μπορεί να είναι άλλος από την δημοτική αρχή), την ώρα που το τελευταίο νομοσχέδιο μέσω τον υποχρεωτικών εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των σχολείων  καλεί το Σύλλογο διδασκόντων σε συνεργασία με τους γονείς να διαχειριστούν την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση.

Εμείς διεκδικούμε και απαιτούμε ανοιχτό, ασφαλές, λειτουργικό γυμναστήριο . Τέτοιο που θα παρέχει και θα φιλοξενεί δωρεάν αθλητικά – πολιτιστικά προγράμματα και προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, για όλους εκείνους τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων  δε θα μπορέσουν να πάνε διακοπές.

Υ.Γ.1  Με μερεμέτια και μπαλώματα η κατάσταση στο γυμναστήριο μάλλον χειροτερεύει παρά διορθώνεται. Το Σεπτέμβρη η κατάσταση μπορεί να επιβάλλει και το κλείσιμο του γυμναστηρίου.

Υ.Γ.2  Οι πανελλήνιες γίνονται κατακαλόκαιρο και τα παράθυρα του Λυκείου θέλουν σκίαση ώστε να μην να μην ψηθούν τα παιδιά μας.

Στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας-παλεύουμε για ένα σχολείο των σύγχρονων αναγκών τους.

Previous ArticleNext Article