Λάρισα

Τάσος Τσιαπλές :«Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για πλήρη και μόνιμη δουλειά»

Η ανεργία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ειδικά για τη νέα γενιά που το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 50%. Δε δημιουργήθηκε μέσα στην καπιταλιστική κρίση. Είναι στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος και σε συνθήκες κρίσης οξύνεται πολύ.

Τα διάφορα προγράμματα για την «απασχόληση» των νέων και γενικότερα των ανέργων, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ και η Ε.Ε, με την ενεργητική στήριξη από τις Περιφέρειες και τους Δήμους (ολιγόμηνα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, 2μηνα, 8μηνα, μαθητείας, κ.α), αποδεδειγμένα δεν αποτελούν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, αφού αυτό που πετυχαίνουν είναι η ανακύκλωση της ανεργίας, η εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού σε εργοδότες, ζεστό χρήμα στις τσέπες τους, το χτύπημα στην πλήρη και σταθερή εργασία, των εργασιακών σχέσεων, των μισθών, των ΣΣΕ και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το μέλλον που προδιαγράφουν το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το στηρίζουν, για τους νέους και τους ανέργους γενικότερα, είναι άθλιο. Θέλουν τους νέους να μαθαίνουν στην προσωρινή δουλειά, στα ψίχουλα, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να μαθαίνουν να λειτουργούν ατομικά, να μην συμμετέχουν στα σωματεία και στους αγώνες.

Οι νέοι και οι νέες, πρέπει να απορρίψουν αυτήν την άθλια πραγματικότητα και να ψηφίσουν μαζικά στις εκλογές της 7ης Ιούλη, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και από Δευτέρα να αγωνιστούν οργανωμένοι μέσα από τα ταξικά σωματεία, για:

  • Το δικαίωμα στην πλήρη και μόνιμη εργασία για όλους, με ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη κοινωνική ασφάλιση.
  • Κατοχύρωση του 7ωρου, 5θήμερου, 35ωρου και διασφάλιση με νόμο της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση με νόμο των ελαστικών μορφών απασχόλησης, του αναχρονιστικού θεσμού της μαθητείας και της ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, με θέσεις εργασίας μόνιμης και πλήρους απασχόλησης.
  • Την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και για την κατάργηση του νόμου 4172/2013 που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση τον κατώτερο μισθό.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, για όλους τους ανέργους, όσο διαρκεί η ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους, τους νέους και τις οικογένειές τους.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, με κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, της διακοπής ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων όσο κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά ανέργων στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές- σπουδαστές να δουλεύουν 6ώρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές. Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

Previous ArticleNext Article