Ελασσόνα

Στο Δαμάσι η πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα – Μειώνει το κόστος παραγωγής

Με τη συγκρότηση της πρώτης πενταµελούς προσωρινής διοικούσας επιτροπής ξεκίνησε η αντίστροφη µέτρηση για τη λειτουργία της πρώτης Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας, η οποία τα επόµενα χρόνια θα µειώσει κατά 80% το κόστος παραγωγής για τις αρδευόµενες καλλιέργειες της Θεσσαλίας, ενώ θα συµβάλει και στη µείωση της ενέργειας που χρησιµοποιείται στα κεντρικά αντλιοστάσια για την αντιπληµµυρική προστασία.
Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΑΑΤ, ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και εννέα ΤΟΕΒ από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, έχουν δηµιουργήσει τη σύµπραξη των αρµόδιων φορέων, την πρώτη Αστική Εταιρεία, η οποία θα τρέξει την υλοποίηση της επένδυσης, που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναµικότητας 1 MW, σε µια έκταση 40 περίπου στρεµµάτων που πρόκειται να παραχωρήσει ο Δήµος Τυρνάβου.
Η πενταµελής διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τους Δηµ. Παπαµιχαήλ (πρόεδρος, εκπρόσωπος ΓΟΕΒ Θεσσαλίας), Βασ. Γιαννάκο (ΤΟΕΒ Τιτανίου), Δηµ. Τσιουρή (ΤΟΕΒ Πηνειού), Δηµ. Γιωτόπουλο (ΤΟΕΒ Σοφάδων), Χρ. Ντορµπά (ΤΟΕΒ Ταουσάνης), ενώ την Εταιρεία στελεχώνουν οι ΤΟΕΒ Πηνειού, Ταουσάνης, Ενιπέα, Σελλάνων, Σοφάδων, Τιτανίου, Δαµασίου, Ματιού Τυρνάβου, Αγ. Σοφίας. Με την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο Λάρισας (είναι θέµα ηµερών) θα ακολουθήσουν εκλογές για τη νέα διοίκηση, η οποία θα έχει τριετή θητεία.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η δεύτερη Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα πρόκειται να δηµιουργηθεί µέσα στους πρώτους µήνες του 2019, πάλι στον Νοµό Λάρισας, µε πρωτοβουλία δύο γειτονικών δήµων και µε τη συµµετοχή οµάδας παραγωγών που διαθέτει µεγάλες αγροτικές εκτάσεις, για την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεών τους.
Σύµφωνα µε τον Δηµήτρη Παπαµιχαήλ, «το χρονοδιάγραµµα προβλέπει αρχικά τη λειτουργία του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναµικότητας 1 ΜW και θα ακολουθήσουν άλλα 10 πάρκα (στο σύνολο 11), σε διάσπαρτες εκτάσεις ανά τη Θεσσαλία, που θα παραχωρήσουν δήµοι, επ’ ωφελεία των δηµοτών-αρδευτών. Για το πάρκο στο Δαµάσι, η Επιτροπή εξετάζει τις προσφορές 4 εταιρειών-παρόχων, προκειµένου να εγκατασταθούν οι παλέτες που θα συνδέσουν το δίκτυο µε το πάρκο.
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από άλλους ΤΟΕΒ, δήµους αλλά και µεµονωµένους αγρότες να ενταχθούν στην Εταιρεία Αστικής Ευθύνης, καθώς µπορούµε να τρέξουµε πιο γρήγορα τις διαδικασίες απ’ ό,τι θα το έκανε ένας απλός ιδιώτης, όσο µεγάλη επένδυση κι αν επιχειρεί. Ωστόσο, δεν βιαζόµαστε. Μας ενδιαφέρει η οικονοµική αυτοτέλεια της εταιρείας και πρέπει να αποφύγουµε τις βιαστικές αποφάσεις.
Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίο από την πρώτη στιγµή υπήρξε ένθερµος υποστηρικτής αυτού του εγχειρήµατος και παρακολουθεί από κοντά την όλη προσπάθεια, όπως και τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, καθώς οι υπηρεσίες του (κυρίως η Δ/νση Εποικισµού Αναδασµού) ξεπέρασαν γρήγορα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενέκριναν τα σχέδιά µας και δεν υπήρξε κωλυσιεργία στη σύνταξη της σχετικής µελέτης».

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article