Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Υπηρεσία νομικής αρωγής για τους μη έχοντες

«Η πρόταση μου κύριε Υπουργέ και την υποβάλλω σε εσάς σήμερα είναι η ίδρυση κρατικής υπηρεσίας παροχής νομικής αρωγής στους οικονομικά αδύναμους. Ένας τέτοιος θεσμός διασφαλίζει ότι η νομική βοήθεια που θα παρέχεται στους μη έχοντες θα είναι ουσιαστική και αποτελεσματική».

Με αυτά τα λόγια μιλώντας για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου εισηγήθηκε την δημιουργία γραφείου νομικής αρωγής με αποκλειστική αρμοδιότητα την παροχή νομικών υπηρεσιών στους οικονομικά αδύνατους, ώστε η ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη να είναι πράξη για όλους τους πολίτες.

«Είναι σημαντικό οι πολίτες μιας χώρας, όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα πραγματικό κράτος δικαίου που τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα δικαιοσύνης δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας, ανάμεσα στην κοινωνία και το κράτος. Η δίκαιη δίκη δεν αποτελεί μόνο ακρογωνιαίο λίθο του νομικού μας πολιτισμού και της έννομης τάξης αλλά και ακρογωνιαίο λίθου μιας δίκαιης κοινωνίας: γιατί προάγει την δημιουργία μιας κοινωνίας ασφαλούς».

Τα παραπάνω τόνισε στη βουλή, μιλώντας για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου.

«Ως πολιτισμένη έννομη τάξη αποδεχόμαστε ότι η χρήση των υπηρεσιών δικηγόρου είναι προϋπόθεση αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί γνήσια και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος της υπεράσπισης στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να είναι εφικτή για όλους, αναπόφευκτα αποδεχόμαστε και υιοθετούμε  την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης προς αυτούς που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους.

Το σύστημα της δικαιοσύνης πρέπει να είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε και στην πράξη να παρέχει τα εχέγγυα μιας γνήσιας δίκαιης δίκης που να οδηγεί σε αποτελεσματική προστασία του ενδιαφερόμενου», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «γνήσια δίκαιη δίκη δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν εξασφαλίζεται ποιοτική και αποτελεσματική υπεράσπιση αυτού που κατηγορείται για την τέλεση  κάποιου αδικήματος. Πρόκειται για θεμελιώδες δικονομικό δικαίωμα».

«Είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται ότι στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας θα παρέχεται ουσιαστική και αποτελεσματική υπεράσπιση», κατέληξε η Λαρισαία βουλευτής.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο η τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια: https://www.youtube.com/watch?v=dWGsTjbnbiA&t=13s

Previous ArticleNext Article