Λάρισα

Σιγή ιχθύος για άνεργους σπουδαστές ΙΕΚ που κόψατε το επίδομα ανεργίας!

Βάσει ποιών κριτηρίων οι σπουδαστές των ΙΕΚ δε θεωρούνται άνεργοι, και άρα δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας και σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί, έτσι ώστε να διορθώσει το αδικαιολόγητο λάθος του, ζητούν να πληροφορηθούν με ερώτηση που επανακατέθεσαν ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Τομεάρχης Εργασίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το ζήτημα της διαγραφής των ανέργων σπουδαστών των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ είχαν αναδείξει με ανάλογη ερώτηση από τις 30 Μαΐου 2016. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος επίσης δεν έχει, ακόμα, πράξει τα δέοντα έτσι ώστε να διορθώσει το τραγικό αυτό λάθος του.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «με την απόφασή σας αυτή αφήνετε ένα μεγάλο μέρος των νέων της χώρας μας εκτός του δικαιώματός τους να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ενώ τους ζητάτε, παράλληλα, να επιστρέψουν το επίδομα ανεργίας που τους έχει χορηγηθεί, θεωρώντας το σχετικό ποσό ‘‘αχρεωστήτως καταβληθέν’’. Επί σειρά δεκαετιών, οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ ήταν οι μόνοι που δεν είχαν το δικαίωμα να λαμβάνουν επιδόματα ΟΑΕΔ, βάσει του αρ. 3 παρ.2 του ν. 1545/1985, κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι τελευταίοι απασχολούνται ως μαθητευόμενοι σε επιχειρήσεις, λαμβάνοντας αμοιβή και έχοντας πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Αντίθετα, τα ΙΕΚ είναι θεωρητικής κατάρτισης και οι σπουδαστές αυτών δεν αμείβονται.

Η Κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι αγωνιά για τα δικαιώματα και την προστασία της μικρομεσαίας, οικονομικά, τάξης και των αδυνάτων, δε σταματά μέσω των πολιτικών που ακολουθεί να μας υπενθυμίζει την κοινωνική αναλγησία με την οποία χειρίζεται τελικά καίρια ζητήματα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα μας για ένα καλύτερο ‘‘αύριο’’».

 

Previous ArticleNext Article