Λάρισα

Πρόστιμο μέχρι 300 ευρώ για τις ακαθαρσίες σκύλων στο Δήμο Λάρισας

Στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε πάρκα και σε πλατείες προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων. Η σήμανση θα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες σκύλων για τις υποχρεώσεις τους όταν αυτά κάνουν τη βόλτα τους σε δημόσιους χώρους. Παράλληλα, η δημοτική αρχή απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι συνειδητοποιημένοι ιδιοκτήτες ζώων, να μην τα παρατούν μετά από ένα χρονικό διάστημα στον δρόμο και να στειρώνουν καθώς δεν υπάρχουν πλέον άλλοι χώροι για να φιλοξενηθούν τα κουτάβια.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των αδέσποτων σκύλων στην πόλη. Πρόκειται για ζώα που πριν ένα χρονικό διάστημα είχαν σπίτι. «Ο νόμος για τα αδέσποτα προβλέπει τα εξής: τα παίρνουμε, τα στειρώνουμε, τα αποπαρασιτώνουμε, αν είναι άρρωστα περιμένουμε να γίνουν καλά και τα αφήνουμε ξανά στο ίδιο μέρος. Τα περισσότερα αυτή τη στιγμή αδέσποτα είναι πρώην δεσποζόμενα, το κυνοκομείο έχει γεμίσει με κουτάβια που έρχονται και τα αφήνουν στην είσοδο. Ούτε χώρο να φιλοξενηθούν αυτά τα ζώα δεν έχουμε πια, είναι τόσα πολλά», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος.

Παράλληλα ο Δήμος ετοιμάζει πινακίδες για να τις τοποθετήσει σε πάρκα και πλατείες προκειμένου να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ότι στη βόλτα θα πρέπει ο σκύλος να έχει το λουρί του και ο ιδιοκτήτης να μαζεύει τις ακαθαρσίες, διαφορετικά θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. «Δεν γίνεται να βγάζουν βόλτα τον σκύλο σε χώρους που βρίσκονται και άλλοι πολίτες, με παιδιά και με άλλα ζώα και να μην έχει ο σκύλος το λουρί του. Επίσης, είναι υποχρέωση του πολίτη να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου», σημειώνει ο κ. Ζαούτσος.

Εξάλλου, βάσει νομοθεσίας, τα τετράποδα επιτρέπεται να μπαίνουν στα πάρκα, μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, πάντοτε με το λουράκι τους. Είναι υποχρέωση όλων όσων έχουν σκύλο να φροντίζουν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σεβόμενοι το περιβάλλον της πόλης, τους συμπολίτες, αλλά και τον ίδιο τους τον σκύλο. Ο νόμος δεν απαγορεύει σε κανένα δημόσιο πάρκο ή πλατεία να κάνουν βόλτα οι ιδιοκτήτες με τον σκύλο τους.

Όμως όπως επιβάλλει ο νόμος και η κοινή λογική θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να μαζεύουν τα κόπρανα του κατοικιδίου. Αν δε το κάνουν τότε οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να το καταγγείλουν στην Αστυνομία η οποία μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Ο νόμος επίσης προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κρατά τον σκύλο του από το λουρί και όχι να τον έχει ελεύθερο.

Ζωή Παρμάκη (Ελευθερία)

Previous ArticleNext Article