Ελασσόνα

Περπατάμε και γνωρίζουμε τα Αμπέλια το Μεγ.Ελευθεροχώρι και το Βλαχογιάννι

ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ & ΤΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ ~ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

4:00 το απόγευμα αναχώρηση λεωφορείου από την κεντρική πλατεία Ελασσόνας (Άγιος Δημήτριος).
Επιστροφή μετά τις 09:00 …

Δηλώσεις συμμετοχής: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297

—->> Τα Αμπέλια στους πρόποδες των ανατολικών πλαγιών των Αντιχασίων απέχουν 22 χλμ. από την Ελασσόνα και βρίσκονται σε υψόμετρο 280 μ.
Γωνιές γραφικές με τις πετρόκτιστες ποτίστρες για τις κτηνοτροφικές ανάγκες των κατοίκων, με την εκκλησία των Αγίων Πάντων και με την παραδοσιακή κρήνη με το καθάριο νερό συνθέτουν την ξεχωριστή και όμορφη εικόνα του χωριού.
Το όμορφο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία λίγο έξω από το χωριό, με το περιβάλλον που εμπνέει γαλήνη και ηρεμία, προσφέρει απεριόριστη θέα στα Αντιχάσια και σε όλη την τριγύρω περιοχή.

—->> Το Μεγάλο Ελευθεροχώρι χτισμένο κοντά στο αρχαίο Ερυκίνειο, απέχει από την Ελασσόνα 33 χλμ. και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 420 μ.
Αξιοθέατα του χωριού το μοναστήρι της Παναγίας Τσούμας (1765) και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο (1776) και παλαίτυπα βιβλία. Φυσικές ομορφιές το δάσος του Αη-Λιά και το σπήλαιο στην περιοχή Κούτρα.
Γύρω από το χωριό υπάρχουν οροθετικοί σταθμοί, από τη χάραξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων του 1811. Δίπλα στον Προφήτη Ηλία υπάρχουν τα ερείπια από ένα παλιό νερόμυλο και η Κάτω Βρύση με τη βρύση του Χαρίση δίνουν το δικό τους παραδοσιακό χρώμα στην εικόνα του χωριού.

—->> Το Βλαχογιάννι απέχει από την Ελασσόνα 25 χλμ. και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 150 μ.
Στα ανατολικά του χωριού έχουν εντοπιστεί ερείπια που πιθανόν ανήκουν στην αρχαία Περραιβική πόλη Μάλλοια. Οι Ναοί και τα ξωκλήσια του χωριού είναι η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Ραφαήλ, ο Προφήτης Ηλίας (αρχές 19ου αι.) και ο Άγιος Αθανάσιος (1813).
Σημεία φυσικής ομορφιάς του χωριού το παραποτάμιο δάσος με τις λεύκες στον Τιταρήσιο, το Φράγμα και η Λίμνη της Αγρελιάς, ο Σμολιώτικος ποταμός, οι κορυφές Χάρτζια και Καπρισιώτα με την υπέροχη θέα. Ένας παλιός νερόμυλος σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται κοντά στο χωριό προσθέτοντας μία ακόμη νότα από το παρελθόν.

Previous ArticleNext Article