Λάρισα

Παντού μπλόκα που ενισχύονται – Οι δρόμοι που θα είναι κλειστοί

Με ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων και συμμετοχή στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου (13.30 πλατεία Βάθης), απαντά η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, αντιπροσωπεία της οποίας είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους υφυπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, μετά τη συνάντηση στην Αθήνα, κάνει λόγο για κυβερνητική αδιαλλαξία που με την αρνητική της στάση δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας.

Μεταξύ άλλων, απευθύνει κάλεσμα στους “εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίξουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς”.

“Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας”, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Μπλόκα απ’ άκρη σ’ άκρη…

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα αγροτικά μπλόκα προκαλούν «ασφυξία», με τα τρακτέρ να κλείνουν, άλλοτε περιστασιακά και άλλοτε επ’ αόριστον τους εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας.
Δυτική Μακεδονία

Αγροτικά μπλόκα στη δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.
Κεντρική Μακεδονία

Την ίδια στιγμή, νέο μπλόκο στήθηκε στο οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης-Προμαχώνα, στον κόμβο Χέρσου, που οδηγεί στο μεθοριακό σταθμό στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, Κάποιες από τις δράσεις που σκέφτονται οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και η μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 30/01 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, σε ένα μπλόκο το οποίο ενισχύεται διαρκώς.
Κλειστή παραμένει και η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στα Σκόπια γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Παράλληλα, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, βρίσκονται οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις 25/01 και έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από χωράφια. Για την ώρα δεν το έχουν καταφέρει, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει αστυνομική δύναμη.

Από τις 30/01 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν προχωρήσει στον επ’ αόριστον αποκλεισμό της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο).

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Μουδανίων, στον Άγιο Μάμα στο δρόμο Μουδανίων – Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της Επαρχιακής Οδού Πολυγύρου – Αγίου Όρους.

Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται αγρότες της ευρύτερης περιοχής καθώς και στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονταν στο σημείο από τις 23/01.

Ανοικτή η Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης, η οποία είχε αποκλειστεί νωρίτερα από αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Μελούνας.

Οι αγρότες απομάκρυναν τα τρακτέρ από το οδόστρωμα και προετοιμάζονται για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που έχει αποφασίσει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στην Αθήνα την Τρίτη (14/02/2017).

Καλαμάτα

Βροντερό «παρών» έδωσαν την Παρασκευή (10/02/2017) οι αγρότες στην πόλη της Καλαμάτας, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα το «Μολών Λαβέ».

Συγκεκριμένα, δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα. Η πρώτη από Μανιάτες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους δασικούς χάρτες, ενώ η δεύτερη από αγρότες της Μεσσήνης και του Χανδρινού για τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν να κλείσουν για δύο ώρες το Δασαρχείο και η ΔΟΥ της πόλης, κάτι που τελικά έγινε στο Δασαρχείο Καλαμάτας, ενώ στην Εφορία η προϊσταμένη δε συμφώνησε και έτσι οι αγρότες έκλεισαν τις πόρτες του κτιρίου.

Κόρινθος

Στο χορό των κινητοποιήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων ανά την Ελλάδα μπήκαν δυναμικά την Παρασκευή (10/02/2017) οι αγρότες της Ανατολικής Κορινθίας.

Νωρίς το απόγευμα, ομάδα αγροτών με τρακτέρ έκλεισαν την εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης στα διόδια Σπαθοβουνίου. Μετά από μερικές ώρες αποχώρησαν και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Ανοικτή η Ε.Ο. Πατρών – Πύργου

Κανονικά διεξάγεται από το μεσημέρι της Πέμπτης (09/02/2017) η κίνηση των αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, όπου νωρίτερα αγρότες της Ηλείας την είχαν κλείσει σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Λατίφι και Ψάρι.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article