Ελασσόνα

Έγινε διαγραφή χρέους σε Ελασσονίτη κτηνοτρόφο – Το ποσό 496.000 ευρώ

Την ώρα που η κοινωνία συμπιέζεται καθημερινά από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και η ελληνική δικαιοσύνη δοκιμάζει τις αντοχές της έρχονται κάποιες στιγμές που όλοι οι εμπλεκόμενοι καταφέρνουν το ακατόρθωτο.
Να δώσουν ελπίδα σε ανθρώπους που ήταν καταδικασμένοι να μπουν στο περιθώριο. Κάτι ανάλογο έγινε και στην περίπτωση που είχε αναλάβει ο Νομικός σύμβουλος του ΙΝ.ΚΑ Θεσσαλίας Άγγελος Γιουρέλης όπου δικαστήριο δικαιώνει υπερχρεωμένο δανειολήπτη, “κουρεύοντας” σχεδόν το σύνολο των οφειλών του με ποσοστό διαγραφή 99,1 % και συνολικό ποσό διαγραφή 496.000 ευρώ Ούτε λίγο ούτε πολύ το Ειρηνοδικείο Ελασσόνας και οι λοιποί εμπλεκόμενοι έσκυψαν στο πρόβλημα του πρώην κτηνοτρόφου ηλικίας 50 ετών άκουσαν το πρόβλημά του και τελικά τον δικαίωσαν καλώντας τον να πληρώσει μόνο 4.800 ευρώ από τα 501.000 ευρώ που είχε σε δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα υπό ειδική εκκαθάριση διατηρώντας ταυτόχρονα την ακίνητη περιουσία του που αποτελούταν από δυο αγρούς συνολικής έκτασης 11.806 τ.μ. και 7.000 τ.μ. αντίστοιχα καθώς και το μοναδικό αυτοκίνητο της οικογένειας .

giourelis

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι στην Δικαιοσύνη υπάρχει ένα πραγματικά αυθεντικό και ανθρώπινο πρόσωπο. Όπως εξηγεί “εκεί που τελειώνει ο νόμος, αρχίζει ο άνθρωπος. Πρόκειται, με άλλα λόγια για μια εξαιρετική απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ελασσόνας πριν από λίγες μέρες διαγράφοντας πάνω από 496.000 ευρώ από δανειολήπτη με χαμηλά εισοδήματα διασώζοντας την κινητή και ακίνητη περιουσία του ” αναφέρει ο κ. Άγγελος Γιουρέλης και συμπληρώνει: “Ο δανειολήπτης ενώ αρχικά είχε λάβει περίπου το ποσό των 15.000.000 δρχ έφτασε μετά από συνεχόμενες ρυθμίσεις και ανατοκισμούς να οφείλει συνολικά το ιλιγγιώδες ποσό των 501.000 ευρώ για δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν για την λειτουργία της μικρής κτηνοτροφικής του μονάδας και δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει. Ο δανειολήπτης , έχει ως μοναδικό εισόδημα πλέον το ποσό των 970 ευρώ από την εργασία του ως υπάλληλος , τρία τέκνα και η σύζυγος του είναι άνεργη με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καταβάλλει το υπέρογκο ποσό που ζητούσε η ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση ”.

Για την γενναία απόφαση ο δικηγόρος κ. Άγγελος Γιουρέλης σημειώνει: “Το δικαστήριο έκρινε για τις ανάγκες διαβίωσής της οικογένειας του απαιτείται το ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως και έδωσε στο δανειολήπτη μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, υποχρεώνοντας τον να καταβάλλει μόνο το ποσό των 4.800 ευρώ, με μηνιαίες δόσεις των 150 ευρώ για τους επόμενους 32 μήνες . Περαιτέρω, παρόλο που ασκήθηκε ένσταση από την ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση για ύπαρξη εμπορικής δραστηριότητας στο πρόσωπο του καθώς λειτουργούσε οργανωμένη κτηνοτροφική μονάδα , το Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση επειδή έκρινε πως «οι ασχολούμενοι με γεωργικές ή κτηνοτροφικές εργασίες για να χαρακτηριστούν ως έμποροι θα πρέπει να ασκούν την δραστηριότητα τους με την μορφή οργανωμένης μονάδας η οποία έχει σημαντικό μέγεθος »”.

Η απόφαση αυτή δεν είναι εξαιρετική μόνο για την επιστημονική της αξία, αναφέρει ο κ. Άγγελος Γιουρέλης αλλά κυρίως “για το γεγονός ότι μίλησε η ψυχή της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ο Δικαστής, ο οποίος και καλείται να ερμηνεύσει τον νόμο πολλές φορές με περιορισμούς που δεν του επιτρέπουν να παρεκκλίνει της γραμματικής διατύπωσής του και της πάγιας νομολογίας. Το Ειρηνοδικείο Ελασσόνας , λοιπόν, αποφάσισε πως ο πρώην κτηνοτρόφος δικαιούται μιας δεύτερης ευκαιρίας και έδωσε «άφεση αμαρτιών» για τα δάνεια του παρελθόντος τα οποία βεβαίως η ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση διόγκωσε υπερβολικά ενώ ο σκοπός του νόμου είναι να διευκολύνει την έστω και μερική εξόφληση των χρεών, στην οποία δεν θα μπορούσαν να προβούν οι οφειλέτες δίχως τη ρύθμιση, όπως και να τους ανακουφίσει κατά το δυνατόν από τη διαρκή πίεση των ατομικών καταδιώξεων”.

Previous ArticleNext Article