Ελασσόνα

Ν. Ευαγγέλου: Άλλο Ανικανότητα και άλλο Εθελοντισμός!

Ο εθελοντισμός αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον δείκτη του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Όταν βεβαίως αυτός λειτουργεί σαν βασικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού και μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με τον εθελοντισμό σαν έκφραση της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, και της αλληλοκατανόησης και όχι σαν μια προσπάθεια μιας Δημοτικής Αρχής να βγει από το αδιέξοδό της.
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας, να καλύψει τα τεράστια κενά που η ίδια δημιούργησε σε ευαίσθητους τομείς των υπηρεσιών του Δήμου, όπως είναι η Καθαριότητα και το Πράσινο.
Η επιλογή της να μην ενισχύσει με το απαραίτητο προσωπικό τους συγκεκριμένους τομείς αλλά άλλες υπηρεσίες, κυρίως διοικητικές, χωρίς να χρειάζεται και χωρίς πολλές φορές αντικείμενο, αποκαλύπτει ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να καλύψει όχι ανάγκες αλλά προεκλογικές υποχρεώσεις και αυτό είναι πια κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς εδώ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων.
Άλλο κοινωνική προσφορά, άλλο εθελοντισμός και άλλο να επικαλούμαι τα αυξημένα προβλήματα ενός Δήμου και να ζητώ από τους πολίτες να υποκαταστήσουν, μέσω του εθελοντισμού, τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί ανταποδοτικά προς όφελος του Δήμου και των δημοτών της.
Όταν λοιπόν η νυν Δημοτική Αρχή Ελασσόνας οργανώνει ομάδες για να καθαρίσουν την πόλη ή να λειτουργήσουν ως υπάλληλοι του Δήμου, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας τους εν μέσω μάλιστα μιας φονικής πανδημίας, τότε αυτό ονομάζεται μη αμειβόμενη εργασία και ας βαφτίζεται εθελοντισμός.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω στο σημείο αυτό ότι οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δεν φέρουν καμία ευθύνη, καθώς όλοι μας έχουμε την ανάγκη να προσφέρουμε και να συνδράμουμε τον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.
Ειδικά όταν κάποιοι επικαλούνται συνθήκες κρίσης και στοχεύουν στην ανθρωπιά και την ανιδιοτελή προσφορά, είναι πολύ λογικό να ανταποκριθούν θετικά.
Και κάπου εδώ δημιουργείται μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι εθελοντισμός και σε τι στοχεύει.
Ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης θεωρώ πολύ σημαντική τη λειτουργία εθελοντικών ομάδων για τη βοήθεια ευάλωτων συμπολιτών και επικροτώ κάθε πρωτοβουλία αλληλεγγύης σε ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη στήριξης.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συναινέσω ωστόσο στην κάλυψη βασικών λειτουργιών ενός Δήμου από πολίτες ακόμη και αν αυτές λειτουργούν στο πλαίσιο του εθελοντισμού, επειδή η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν προγραμμάτισε σωστά, δεν προσέλαβε το απαραίτητο προσωπικό εκεί όπου ο Δήμος έχει ανάγκες εξυπηρετώντας μικροκομματικά και άλλα συμφέροντα.
Ήταν απαραίτητο να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις από την αρχή της χρονιάς, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη λειτουργία του Δήμου μας και όχι την τελευταία στιγμή να γίνονται εκκλήσεις σε συμπολίτες για να επιλύσουν αυτοί τα προβλήματα που μια Δημοτική Αρχή οφείλει να επιλύει μόνη της με τον σωστό προγραμματισμό και την ιεράρχηση των προβλημάτων.
Διαφορετικά είναι μια Δημοτική Αρχή που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δημοτών της άρα και τον ρόλο της.

 

Previous ArticleNext Article