Λάρισα

Γ. Αδαμούλης: Χαμηλές οι τιμές στα σιτηρά

Χρόνια τώρα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
Οι έμποροι εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των παραγωγών κ αγοράζουν τα σιτηρά τους σε χαμηλές τιμές.

Ήδη αρκετοί αγρότες είναι δανειζόμενοι από τούς εμπόρους για να μπορέσουν να τα φέρουν “βόλτα”.
Αυτοί οι αγρότες είναι καταδικασμένοι να υποκύπτουν στις πιέσεις κ τούς εκβιασμούς των εμπόρων διότι στερούνται διαπραγματευτικης δύναμης.

Όμως για όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν τεράστιες ευθύνες κ οι αγρότες.

Χρόνια τώρα δεν φρόντισαν να έχουν ισχυρές ομάδες παραγωγών, δεν φρόντισαν να έχουν ισχυρούς συνεταιρισμούς, ώστε να παρεμβαίνουν στην αγορά διαμορφώνοντας τις τιμές προς τα πάνω για να μένει ένα λογικό κέρδος κ στους ίδιους.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αν θέλουν να επιβιώσουν κ να μείνουν στα χωράφια τους ζώντας με αξιοπρέπεια.

Μέσα από τις ομάδες παραγωγών θα πετύχουν οικονομίες κλιμακος κ στα απαραίτητα αγροτικά εφόδια κ στην τιμή πώλησης των προϊόντων τους.

Μέσα από τις ομάδες παραγωγών μπορούν να πετύχουν καθετοποίηση των προϊόντων τους, ώστε η προστιθέμενη αξία να παραμένει στα χέρια τους,δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας.

Επιτέλους η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να πάρει σάρκα κ οστά με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό ποιοτικών προϊόντων που θα βρουν την θέση τους στα ράφια των super markets της Ευρώπης κ όλου τού κόσμου.

Με ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους ανα προϊόν, με στοχευμένες ενέργειες, με στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες κ όπλο την ποιότητα θα κερδίσουν το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Όταν αυτή την στιγμή το σιτάρι έχει τιμή 30 λεπτά σε “χρηματιστηριακή” αξία, οι έμποροι δίνουν προκαταβολή 20 λεπτά κ στο κριθάρι 13 λεπτά. Μιλάμε για άγρια εκμετάλλευση.

Ήρθε η ώρα το Υπουργείο γεωργίας να μεταφέρει την έδρα του στην Θεσσαλία.
Ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί θέση υφυπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης παρά του Πρωθυπουργού ,μήπως δούνε καμιά άσπρη μέρα κ οι αγρότες μας !!!

Previous ArticleNext Article