Ελασσόνα

Νίκος Γάτσας: Σε ετοιμότητα τα μηχανήματα για την πιθανή έλευση της «Ζηνοβίας»

Στην «κατάψυξη» αναμένεται να μπει μεγάλο μέρος της χώρας από σήμερα το βράδυ, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις τα φαινόμενα που αναμένονται να έλθουν, θα ρίξουν τις θερμοκρασίες ακόμη και 10 βαθμούς Κελσίου, με χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά για τα επόμενα 24ωρα.

Η κακοκαιρία «Ζηνοβία», αναμένεται να χτυπήσει κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ αναμένεται να πλήξει και ορισμένες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Παράλληλα προβλέπονται τοπικές βροχές γενικά ασθενείς, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και μεμονωμένες καταιγίδες.

Τα τελευταία 24ωρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση για την επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου, καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν πως προβλέπεται να υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις άνεμοι, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις.

Σημειώνεται πως ανεξάρτητα από το αν οι προβλέψεις «πέσουν μέσα» ή όχι, αλλά και από την έκταση που θα έχει το φαινόμενο, είναι προφανές πως το ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή μας, αφορά το σχέδιο πρόληψης και ετοιμότητας του μηχανισμού των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας του φετινού χειμώνα.

Η LarissaPress.gr παρουσιάζει σήμερα τις επίσημες προετοιμασίες και τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων του νομού Λάρισας, μπροστά στο νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται και αυτόν τον χειμώνα.

Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πρέπει καταρχάς να τονιστεί πως για το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής αρμόδια είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος μίλησε στη LarissaPress.gr, η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητα για να επιχειρεί κάθε φορά στο οδικό δίκτυο ευθύνης της, το οποίο ξεπερνάει τα 1600 χιλιόμετρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Οι διαδικασίες προβλέπουν την χρήση μηχανημάτων για τον εκχιονισμό σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα το απαιτούν, αλλά και τη ρίψη αλατιού για την προστασία από τον πάγο.

Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός, με βάση τις τελευταίες προγνώσεις, «η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει, εφόσον χρειαστεί, με μηχανήματα σε όλη την έκταση που η ίδια έχει αρμοδιότητα εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας». Επίσης τόνισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα χρησιμοποιεί μηχανήματα τα οποία και είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του νομού ώστε να μπορούν έγκαιρα να επιχειρήσουν.

Δήμος Ελασσόνας
Ο δήμος της Ελασσόνας είναι από τους δήμους που συνήθως πλήττεται από τις έντονες χιονοπτώσεις, καθώς διαθέτει αρκετές ορεινές κοινότητες που τα φαινόμενα κάνουν την εμφάνιση τους κάθε χειμώνα. Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας σημείωσε πως στην αρμοδιότητα του δήμου για τον εκχιονισμό είναι οι δημοτικοί δρόμοι στις πόλεις και τα χωριά, αλλά και κάποιοι αγροτικοί δρόμοι.

Τόνισε δε, πως σε κάθε περίπτωση ο δήμος συνεργάζεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να μπορέσουν όλοι οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί σε περίπτωση που υπάρχουν έντονες χιονοπτώσεις.

«Έχουμε πάντα σε ετοιμότητα τα μηχανήματα κυρίως για τις ορεινές περιοχές που δημιουργούνται προβλήματα όπως στην Καρυά, Κοκκινοπλό και Λιβάδι Ελασσόνας, ενώ επιχειρούμε και σε αγροτικούς δρόμους για να διασφαλίσουμε την μετακίνηση των κτηνοτρόφων που είναι αναγκαία τον χειμώνα» είπε.

Δήμος Λαρισαίων
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λαρισαίων Γιώργος Ζαούτσος σημείωσε πως η αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου στις περιπτώσεις που υπάρχουν προγνώσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενημερώνονται και θέτουν σε ετοιμότητα τον μηχανισμό τους.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαούτσος ο δήμος Λαρισαίων διαθέτει αυτή την στιγμή αρκετά αποθέματα αλατιού για να καλύψει τις ανάγκες, ενώ τόνισε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα έξι μηχανήματα (γκρέϊντερ, JCB, Unimog με «μαχαίρι» κτλ) τα οποία μπορούν να επιχειρήσουν, εφόσον προκύψει χιονόπτωση στη πόλη.

Δήμος Αγιάς
Η περιοχή στην οποία κάνουν πολλές φορές την εμφάνιση τους οι χιονοπτώσεις, σε αρκετά χωριά είναι και ο δήμος Αγιάς. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, τόσο στις ορεινές περιοχές αλλά ακόμη και στα παράλια βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να «ντύνονται» στα λευκά κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας είπε ότι ο δήμος αυτήν την στιγμή διαθέτει αλάτι για κάθε ενδεχόμενο, καθώς και μηχανήματα για την αντιμετώπιση της χιονόπτωσης.

Όπως είπε, ο δήμος έχει μετατρέψει ένα τετρακίνητο μεγάλο φορτηγό σε αλατιέρα για αυτές τις περιπτώσεις. Παράλληλα σημείωσε πως διαθέτει δύο γκρέϊντερ, αλλά και δύο πολυμηχανήματα για εκχιονισμούς σε δύσβατες περιοχές. Τέλος σημείωσε, πως σε περίπτωση που εντοπιστεί ότι υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένες γειτονιές, τότε ο δήμος διαθέτει ποσότητες αλατιού για χρήση από τους κατοίκους.

Δήμος Τεμπών
Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης μίλησε για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία του δήμου σε περίπτωση της έλευσης του χιονιά στη ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε, ο δήμος έχει δώσει στις ορεινές κοινότητες σημαντικές ποσότητες αλατιού ώστε να είναι έτοιμες για κάθε περίπτωση, ενώ σημείωσε πως ο δήμος διαθέτει τρία JCB μηχανήματα για εκχιονισμό, ένα γκρέϊντερ και ένα πολυμηχάνημα όπου διαθέτει μπροστά «μαχαίρι» και πίσω αλατιέρα.

Τέλος, σημείωσε πως ανεξάρτητα από τα μικροπροβλήματα που μπορεί να σημειώνονται, υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων.

Δήμος Τυρνάβου
Πρόκειται για έναν δήμο ο οποίος χαρακτηρίζεται πεδινός, με αποτέλεσμα να μην σημειώνονται συνήθως προβλήματα με τον χιονιά.

Παρ’ όλα αυτά και ο συγκεκριμένος δήμος έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό που προβλέπεται για την περίοδο του χειμώνα από την Πολιτική Προστασία αλλά και για την πιθανή επέλαση ενός ακραίου φαινομένου.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας ο δήμος διαθέτει αρκετές ποσότητες αλατιού, ενώ έχει γίνει και μια νέα παραγγελία για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα είπε, πως ο δήμος διαθέτει τέσσερα μηχανήματα, ενώ υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εφόσον προκύψουν.

Δήμος Κιλελέρ
Τρία γκρέϊντερ και δυο JCB διαθέτει ο δήμος Κιλελέρ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο, ο οποίος δήλωσε πως ο δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει όσα προβλήματα υπάρξουν.

Παράλληλα σημείωσε πως εφόσον χρειαστεί υπάρχει η συνδρομή των ιδιωτών για την αντιμετώπιση του χιονιά και τόνισε πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, γίνεται πάντα σχεδιασμός ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοιχτοί, θέτοντας στο επίκεντρο το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.

Δήμος Φαρσάλων
Έτοιμος για να αντιμετωπίσει προβλήματα από ενδεχόμενη χιονόπτωση εντός της πόλης αλλά και στα χωριά του δήμου, δηλώνει ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκιόγλου.

Όπως είπε οι ποσότητες αλατιού επαρκούν για να γίνουν οι αναγκαίες επιχειρήσεις, ενώ ο δήμος διαθέτει γκρέϊντερ, αγροτικά οχήματα, αλλά και μηχάνημα με αλατιέρα και «μαχαίρι» για τον εκχιονισμό της περιοχής.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος σημείωσε πως γίνεται ιεράρχηση κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται πιο ορεινά. Τόνισε δε, ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες έχουν στην κατοχή τους «μαχαίρια» που τοποθετούνται σε αγροτικά μηχανήματα και συμβάλλουν άμεσα στον εκχιονισμό των χωριών.

Μέτρα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

larissapress.gr

Previous ArticleNext Article