Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος στον Πυργετό: «Τι θα μας έλεγε σήμερα ο Μαρίνος Αντύπας;»

«Αποδίδουμε σήμερα την οφειλόμενη τιμή στον πρωτεργάτη του αγροτικού κινήματος, τον Μαρίνο Αντύπα, που με τη θυσία και το αίμα του ενέπνευσε τον ξεσηκωμό των κολίγων κατά των τσιφλικάδων. Ο Αντυπας είναι εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών, των ανθρώπων της υπαίθρου». Έτσι ξεκίνησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος το χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Δημήτρη Κολλάτο στην εκδήλωση μνήμης για τον Μαρίνο Αντύπα στον Πυργετό όπου δολοφονήθηκε το 1907.

Ο Μάξιμος Χαρακοπουλος σημείωσε τα εξής:

«Αναρωτιέμαι αν ήταν σήμερα μαζί μας ο Μαρίνος Αντυπας τι θα μας έλεγε;

  1. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι ο πρωτογενής τομέας είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Για ποια αναζωογόνηση, όμως, μιλάμε όταν έχουμε τον πιο γηρασμένο αγροτικό πληθυσμό; Και τι κάνουμε γι αυτό; Το πρόγραμμα νέων αγροτών αντί να προκηρύσσεται κάθε χρόνο προκειμένου νέοι που επιθυμούν να μπαίνουν στο επάγγελμα, έχει για όλη την προγραμματική περίοδο μέχρι το 2020 μια μόνο προκήρυξη! Και μάλιστα δεν απορροφούνται και οι επιλαχόντες του προγράμματος, όπως έγινε στο παρελθόν.
  2. Για να έχουμε μείωση του κόστους παραγωγής χρειαζόμαστε συνένωση δυνάμεων. Δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα χρεοκόπησε και το αγροτοσυνδικαλιστικό απαξιώθηκε και με ευθύνη των πρωταγωνιστών του. Χαίρομαι γιατί εδώ στον Πυργετο και στην Αιγάνη έχετε υγιή συνεργατικά σχήματα.
  3. Οφείλουμε να προστατεύουμε και να προωθούμε τα ποιοτικά προϊόντα που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές. Άνω του 10% των ΠΟΠ στην ΕΕ είναι ελληνικά. Τις τελευταίες μέρες ακούω ότι γίνονται εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από το οποίο γίνεται λευκό τυρί το οποίο εξάγεται και στα ευρωπαϊκά ράφια φτάνει ως φέτα! Έτσι συρρικνώνονται οι τιμές παραγωγού και δυσφημείται το προϊόν. Χρειάζονται, επομένως, έλεγχοι. Και επειδή ακούω ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν επαρκεί αν και έγιναν χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο,θα έλεγα το κρατος να εξετάσει την απαγόρευση παραγωγής ΠΟΠ σε όσους εισάγουν πρόβειο γάλα.
  4. Και βεβαίως, πώς μπορεί να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα ο πρωτογενής τομέας με υπερφορολόγηση των αγροτών, εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου, επιβολή φόρου στο κρασί; Οι αγρότες θα πρέπει όπως όλοι οι Έλληνες να πληρώνουν φόρους. Σύμφωνα, όμως, με τις δυνάμεις τους, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα.

Μπορεί, λοιπόν, να καταστεί ο πρωτογενής τομέας συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, αρκεί η πολιτεία αλλά και οι αγρότες να ανταποκριθούν στο καθήκον που τους αναλογεί.

Ορθώς ο Δήμος Τεμπών τιμά την μνήμη του Αντύπα αν και πέρασε πλέον του αιώνα από τη δολοφονία του. Ο Μαρίνος Αντύπας έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στο αγροτικό κίνημα, στον αγώνα των αγροτών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους».

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του πρωτεργάτη της αγροτικής ιδέας.

Previous ArticleNext Article