Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Μέτρα στήριξης θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο”

Δέσμη μέτρων για την ανασυγκρότηση του ξενοδοχειακού κλάδου, που πλήττεται σφοδρά από την πανδημία του κορονοϊού, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Αναφορά που κατέθεσε προς τους υπουργούς Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε δήλωσή του σημειώνει ότι «η πρωτοφανής κατάσταση που παγκοσμίως βιώνουμε έχει οδηγήσει σε ουσιαστικό λουκέτο ολόκληρο τον τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας και σε μερίδιο θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις από την κρίση θα πλήξουν όχι μόνον τον τουρισμό αλλά ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Για τον λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η έγκαιρη προετοιμασία με την δρομολόγηση μέτρων εκ μέρους της πολιτείας, που θα υποβοηθήσουν την ταχύτερη ανάκαμψη του κλάδου».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά από ενημέρωση που είχε από την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου, με την Αναφορά του συνηγορεί στις προτάσεις της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για τα μέτρα άμεσης επανέναρξης της οικονομίας, όταν λήξει η αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων-επιχειρήσεων του κλάδου. Μεταξύ αυτών που προτείνονται πρωτεύουσα θέση έχουν όσα αφορούν τις σχέσεις των τουριστικών επιχειρήσεων με τις τράπεζες, και ζητείται η αναδιάρθρωση ενήμερων δανείων έως 31.12.2019 με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, κεφάλαια κίνησης χαμηλότοκα ει δυνατόν με ελάχιστο επιτόκιο που θα διοχετεύονται στην κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων και πάγιων λειτουργικών εξόδων (δαπάνες ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, πληρωμές σε προμηθευτές, επιταγές), ρύθμιση αναστολής πληρωμής επιταγών και μετά την 31η Μαΐου 2020.

Σε σχέση με το Δημόσιο προτείνεται η αναδιάρθρωση μέσω αύξησης δόσεων (έως 100) όλων των ενήμερων ρυθμίσεων προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ, ΟΤΑ, η αλλαγή της πάγιας ρύθμισης ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ από 12 δόσεις σε 24, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που εξέδωσαν προς τη συγκεκριμένη εταιρεία

Επιπλέον, προτείνεται η μείωση του ενοικίου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 60% για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει και τα ενοίκια που καταβάλουν τα ξενοδοχεία για τα ακίνητα που μισθώνουν για τη διαμονή του προσωπικού τους.

Διατυπώνονται, ακόμη, προτάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, όπως θέσπιση από την επανέναρξη της σεζόν του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ (6% στη διαμονή και 13% σε εστίαση και μεταφορές), κατάργηση φόρου διαμονής και κατάργηση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Τέλος ζητούνται κίνητρα για την ενίσχυση, κατά τη τρέχουσα σεζόν, του εσωτερικού τουρισμού με συγκεκριμένα κριτήρια (ηλικιακά και οικογενειακής κατάστασης), υπό τη μορφή voucher και η άμεση αποπληρωμή προς τους δικαιούχους ή τα ξενοδοχεία οφειλόμενων ποσών από προγράμματα ενίσχυσης των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας ή Τουρισμού.

Previous ArticleNext Article