Λάρισα

Μάξιμος Χαρακόπουλος: “Δεν θα ήταν τακτικισμός οι πρόωρες εκλογές”

«Πιστεύω ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη και την κερδίσαμε όλοι μαζί, αλλά ο πόλεμος με τον ιό δεν τέλειωσε. Η χώρα στο προηγούμενο διάστημα μπορούμε να καυχιόμαστε ότι από ‘‘μαύρο πρόβατο’’ έγινε παράδειγμα θετικό, παράδειγμα προς μίμηση. Χτίσαμε μια αμφίδρομη εμπιστοσύνη κοινωνίας και πολιτείας, μια εμπιστοσύνη πολιτών και κυβέρνησης, που είχε αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Τώρα το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η ασφαλής επανεκκίνηση της οικονομίας. Και αυτό πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα, με σχέδιο». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον Pressing 90,1 και στο δημοσιογράφο κ. Χρήστο Τσούμαρη.

Έλεγχος

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «όλο αυτό το διάστημα δέχομαι πάρα πολλά τηλεφωνήματα, έχω ενημέρωση μέσω email, με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, έχω μιλήσει με πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος δοκιμάζεται από τα μέτρα που ελήφθησαν για την καραντίνα, το γενικό lockdown που επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια. Και όπως θα έχετε δει δεν σταμάτησα την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για κάποιους, μάλιστα, ήταν και λίγο παράδοξο, πως κυβερνητικός βουλευτής… Αλλά εγώ πιστεύω ότι ο βουλευτής ως εκπρόσωπος των πολιτών μιας περιφέρειας, αλλά και ως εκπρόσωπος του έθνους με βάση το σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής, οφείλει να επισημαίνει ζητήματα που η κοινωνία των πολιτών θέτει και αναζητά απαντήσεις, προκειμένου ακριβώς να λαμβάνονται υπόψη από την εκτελεστική εξουσία και να δρομολογούνται λύσεις ή διορθωτικές κινήσεις εκεί που πρέπει. Σε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Από το πότε θα ανοίξουν οι λαϊκές αγορές μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω των κρουσμάτων στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, μέχρι τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι υπέστησαν συρρίκνωση του εισοδήματός τους, λόγω ακριβώς του ότι δεν γιορτάσαμε με τον παραδοσιακό τρόπο, με το ψήσιμο του οβελία, το φετινό Πάσχα. Όλα αυτά λοιπόν ετέθησαν, τίθενται και το επόμενο διάστημα θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχουν και απαντήσεις και διορθωτικές κινήσεις εκεί που πρέπει».

Χρειαζόμαστε αυτάρκεια τροφίμων

«Η κρίση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να έχει μια σχετική αυτάρκεια σε τρόφιμα και μάλιστα ασφαλή τρόφιμα, όχι μόνο ποιοτικά τρόφιμα, όπως στοχεύαμε στο παρελθόν στην παραγωγή ποιοτικών, βιολογικών προϊόντων. Η Ελλάδα ως το κατεξοχήν “περιβόλι της Ευρώπης” τονίζαμε ότι θα πρέπει να παράγει τέτοια προϊόντα που να κερδίζουνε τα ράφια των ευρωπαϊκών αγορών, στοχεύοντας σε πολίτες οι οποίοι έχουν το βαλάντιο, την οικονομική άνεση να πληρώνουν κάτι παραπάνω για να πάρουνε αυτά τα τρόφιμα. Εδώ χρειαζόμαστε τρόφιμα, όχι μόνο βιολογικά ή ΠΟΠ με ονομασία προέλευσης, αλλά γενικώς ασφαλή τρόφιμα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ξαναδούμε συνολικότερα την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη στήριξη που πρέπει να δοθεί για να υπάρχει μια σχετική αυτάρκεια».

Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξη που έδωσε στη ‘‘ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’’ την προ-προηγούμενη Κυριακή, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στο σχεδιασμό του η προκήρυξη εκλογών. Αν με ρωτάτε προσωπικά θα σας έλεγα ότι εάν τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά στην οικονομία, όταν οι προβλέψεις είναι για ύφεση παγκόσμια, ευρωπαϊκή, τουλάχιστον από 10 έως 20%, και η Ελλάδα με τον τουρισμό δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε έστω και εν μέσω πανδημίας, νομίζω ότι η κυβέρνηση και της Ελλάδος, και κάθε κυβέρνηση που είχε νωπή εντολή με άλλη προγραμματική συμφωνία με τους πολίτες, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τακτικισμό γιατί θα ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών. Αυτή είναι η άποψη μου. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση, φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις ότι έχει μία υψηλή αποδοχή η πολιτική της, αλλά θεωρητικά εάν τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά νομίζω ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τακτικισμό γιατί θα ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής με βάση μία άλλη προγραμματική συμφωνία».

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/1oEA0CL3_VU

 

 

Previous ArticleNext Article