Λάρισα

Μάξιμος: “Η Τουρκία συνεχίζει αυθαιρεσίες εναντίον χριστιανικών ναών!”

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-768×566

«Η πολιτική της Γενοκτονίας της Μνήμης εκ μέρους του τουρκικού κράτους πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι απαράδεκτο, εν έτει 2016, να συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες εναντίον χριστιανικών λατρευτικών χώρων, που για αιώνες βρίσκονται στην Μικρά Ασία, με σκοπό να αλλοιωθεί η ίδια η ιστορία, από μια χώρα που υποτίθεται ότι διεκδικεί τη συμμετοχή της στην Ενωμένη Ευρώπη». Τα παραπάνω τόνισε ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, σε ερώτησή του για την απαλλοτρίωση χριστιανικών εκκλησιών από την τουρκική κυβέρνηση στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ.

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει τα εξής:

«1. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία, όπως και κάθε χώρα, οφείλει να σέβεται την ιστορική και θρησκευτική αξία όλων των πολιτιστικών μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτεια της, και έχει την υποχρέωση να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση και ανάδειξη τους.

  1. Η Τουρκία, ωστόσο, έχει προβεί σε απαλλοτριώσεις χριστιανικών ναών, πράξεις τις οποίες έχουμε επισημάνει με ιδιαίτερη έμφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών. Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω θεσμοί έχουν επανειλημμένως καλέσει την Τουρκία να παύσει την εν λόγω συμπεριφορά, εφόσον πράγματι επιθυμεί να συνεργάζεται αποτελεσματικά και αρμονικά μαζί τους.
  2. Ασφαλώς, το θέμα αυτό έχει τεθεί κατ’ επανάληψη και στις διμερείς επαφές μας με την Τουρκία και αναμένουμε η τελευταία να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί στην τουρκική πλευρά, ο σεβασμός της ιστορικής και θρησκευτικής αξίας των μνημείων αυτών δεν αποτελεί απλώς διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά, εφόσον πραγματοποιείται, λειτουργεί πολλαπλά εις όφελος της ίδιας της Τουρκίας, καθώς προωθεί την ευρωπαϊκή πορεία της, ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και αποτρέπει τη δημιουργία εντάσεων».

 

Previous ArticleNext Article