Λάρισα

Μάξιμος: “Επιταγές κορονοϊού” πλήττουν Αγροτικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμούς!

Λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που έχει προκληθεί σε αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς από τις επιταγές επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη υπογραμμίζει ότι «αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων τους και με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας του κορονοϊού, και ζητούν να υπάρξει μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας.

Όπως υποστηρίζουν, το τελευταίο διάστημα δεν μπορούν να πληρωθούν για επιταγές που έχουν περιέλθει στα χέρια τους μέσω οικονομικών συναλλαγών με επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί στις οικονομικές δραστηριότητες που πλήττονται, βάσει των σχετικών αποφάσεων της πολιτείας. Ουσιαστικά, δεν μπορούν να γνωρίζουν, αν η επιταγή που έχουν στα χέρια τους ή έχουν μεταβιβάσει προκειμένου να εξοφλήσουν υποχρεώσεις τους, προέρχεται από επιχείρηση με κωδικό δραστηριότητας η οποία έχει ενταχθεί στις ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Το γεγονός ότι τα ποσά αυτά δεν καλύπτονται από τις τράπεζες προκαλεί δραστική μείωση της ρευστότητάς τους, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών τους και βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.

Ιδιαίτερα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι ακόμα πιο ευάλωτοι, αφού δεν έχουν την ευελιξία ή το οικονομικό αντίκρισμα να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους αυτή την κατάσταση. Έτσι βρίσκονται σοβαρά εκτεθειμένοι απέναντι στους προμηθευτές τους, σε όσους δηλαδή έχουν μεταβιβάσει αυτές τις επιταγές ως πληρωμή για τις υπηρεσίες τους ή τα εφόδια που τους παρείχαν».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς «αν προτίθενται να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στις αγροτικές επιχειρήσεις και ειδικά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να τροφοδοτούν την αγορά με αγαθά, που στις παρούσες αντίξοες συνθήκες, είναι ακόμα πιο απαραίτητα».

 

Previous ArticleNext Article