Ελασσόνα

Κάλεσμα των ΚΟΒ Ελασσόνας του ΚΚΕ σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής

KKE

Αγρότη, αγρότισσα, κτηνοτρόφε,

Η έξαρση της πανδημίας σε βρίσκει απροστάτευτο και περισσότερο εκτεθειμένο.

Νέα πλήγματα έρχονται σήμερα να προστεθούν σε εσένα που δουλεύεις στο χωράφι ή στο στάβλο, σε αντίξοες συνθήκες για να τα βγάλεις πέρα.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι λεγόμενες δυνάμεις της αγοράς δρουν εναντίον σου και υπέρ των αντιπάλων σου:

  • Σημαντικό μέρος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, δεν μπορεί να απορροφηθεί λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και καταστρέφεται. Την ίδια ώρα το εμπορικό κεφάλαιο έχει βρει ευκαιρία να «αυγατίζει» τα κέρδη του: Στο χωράφι η ντομάτα πουλιέται 20 λεπτά ενώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ξεπερνά το 1,5 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα προϊόντα.
  • Στο γάλα και ιδίως στο αιγοπρόβειο κρέας μπροστά και στις γιορτές του Πάσχα, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι κερδοσκοπούν ασύστολα αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής.

Με κόστος παραγωγής 5 ευρώ το κιλό ο κτηνοτρόφος εκβιάζεται να πουλήσει αμνοερίφια κάτω από 4 ευρώ για να διοχετευθεί η παραγωγή του.

Τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

  • Τίποτα δεν προβλέπεται για εσένα την ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ.) χονδρέμποροι τροφίμων και βιομήχανοι όπως οι εκκοκκιστές, οι ζυθοποιοί, οι βιομήχανοι του παγωτού και οι ποτοβιομήχανοι.
  • Είναι προκλητικό ότι ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηματικό όμιλο) «νίπτει τας χείρας της» για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους άλλους αγροτικούς κλάδους που πλήττονται εναποθέτοντας σε ένα θολό μέλλον την όποια στήριξή τους.

Αγρότη, αγρότισσα,

κτηνοτρόφε

Το ΚΚΕ διεκδικεί πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσεις να επιβιώσεις, να μείνεις στην παραγωγή και υποστηρίζει με κάθε τρόπο τα αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος για:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται. Να στηριχθούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.
  • Μέτρα για τη διοχέτευση με ευθύνη του κράτους των ευπαθών προϊόντων και του αιγοπρόβειου κρέατος με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών ενόψει του Πάσχα. Να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι των αποκλεισμένων περιοχών με δωρεάν παροχή ζωοτροφών από το κράτος.
  • Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκέσει η πανδημία.
  • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για το 2019.
  • Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Δωρεάν υποβολή των αιτήσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ, ανοιχτή με απλοποιημένες διαδικασίες, χωρίς «μεσάζοντες».
  • Δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προφύλαξης και απολύμανσης.

Είναι αναγκαίο και με τη δική σου δράση να σπάσει το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο στο όνομα του «όλοι μαζί να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση», που αποτελεί απαύγασμα της υποκρισίας τους.

Αγρότη, αγρότισσα,

Η έξαρση της πανδημίας ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις βαριές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας που ήταν γνωστές και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, στις πάγιες και τις έκτακτες περιπτώσεις.

Είναι ώρα να σκεφτείς τι πραγματικά φταίει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς.

Πώς ο πλούτος που παράγεις θα στηρίξει την ικανοποίηση των κοινωνικών – λαϊκών αναγκών, χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Μια άλλη εξουσία, η εργατική, είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί αυτή την προοπτική. Είναι η μόνη που μπορεί να σεβαστεί το σκληρό αγώνα που δίνεις και να σου εξασφαλίσει:

  • Παροχή της κοινωνικοποιημένης γης για καλλιέργεια και πλήρη απαλλαγή σου από ενοίκια, υποθήκες και χρέη.
  • Εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και χαμηλό κόστος παραγωγής με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων μεταποίησης και εμπορίας και κρατική βιομηχανία παραγωγής αγροτικών μέσων, εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής μέσω του κρατικού εμπορίου.
  • Επιστημονικο-τεχνική υποστήριξη, προστασία της παραγωγής και παραγωγικό συνεταιρισμό πραγματικό αποκούμπι και όχι μηχανισμό απομύζησής σου.
  • Ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών του για υψηλού επιπέδου κρατικές υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, για αξιοπρεπή διαβίωση, ελεύθερο χρόνο με δυνατότητες πραγματικής ξεκούρασης και ποιοτικής αναψυχής.

Το ΚΚΕ σε καλεί να πάρεις τη δική σου θέση στον συλλογικό αγώνα σε κοινή δράση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτή η μεγάλη πλατιά συμμαχία είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή, το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στο μαύρο μπλοκ αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων – ΕΕ – μονοπωλίων.

Μην υποχωρείς! Μη συμβιβάζεσαι!

Διάλεξε το δρόμο της αμφισβήτησης, της αντεπίθεσης.

Previous ArticleNext Article