Λάρισα

Λύση στο πρόβλημα με τις άδειες παραμονής και εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Τουρκία

«Η παρουσία και το έργο των εκπαιδευτικών μας που είναι αποσπασμένοι στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας είναι αυτονόητης σημασίας. Ως εκ τούτου, μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η διευκόλυνση παντί τρόπω της διαμονής και της εργασίας τους στη γείτονα χώρα». Τα παραπάνω τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «η διαδικασία της έγκρισης των εκπαιδευτικών μας από τις τουρκικές υπηρεσίες είναι δύσκολη και μακρά, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Μάλιστα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση για όλους ανεξαιρέτως τους αποσπασμένους/μετακλητούς εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από τα έτη εργασίας τους στα ομογενειακά σχολεία. Στα ανωτέρω προστέθηκαν επιπλέον προϋποθέσεις, καθώς από το 2010 οι τουρκικές αρχές απαιτούν υποχρεωτική άδεια παραμονής, ενώ από το 2015 και άδεια εργασίας. Οι εκδόσεις των αδειών παραμονής και εργασίας συνεπάγονται τόσο απώλεια χρόνου και διδακτικών ωρών, όσο και σημαντικό οικονομικό κόστος, προσαυξανόμενο ανάλογα με τα μέλη της οικογενείας των εκπαιδευτικών. Τα χρήματα αυτά μέχρι και σήμερα βαραίνουν αποκλειστικώς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, παρά το γεγονός ότι έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να επιλυθεί το πρόβλημα είτε με την έκδοση υπηρεσιακών ταυτοτήτων -έχοντας έτσι απαλλαγή από την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας- είτε να καταβάλλεται το τίμημα για τις άδειες από το ελληνικό κράτος.

Εν πάση περιπτώσει, η ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας βρίσκονται εκεί ως υπάλληλοι του ελληνικού κράτους και επιτελούν σπουδαίο και ανεκτίμητο έργο -υπό τις δεδομένες και γνωστές σε όλους συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Αν προτίθενται να επιλύσουν το σοβαρό πρόβλημα της έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας για τους αποσπασμένους/μετακλητούς εκπαιδευτικούς στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας, ώστε είτε να μην χρειάζεται να εκδίδουν τέτοιες άδειες είτε το κόστος τους να το αναλάβει το ελληνικό κράτος.
  2. Αν για τους αποσπασμένους Τούρκους εκπαιδευτικούς στα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, οι ελληνικές αρχές αξιώνουν -με αντίστοιχο τίμημα- την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας.

 

Φωτ. Από την πρόσφατη επίσκεψη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Ζάππειο, το ομογενειακό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Previous ArticleNext Article