Λάρισα

Κόκκαλης: Χρέος μας η διάσωση και μεταλαμπάδευση του Ελληνοκαππαδοκικού πολιτισμού

«Ευθύνη και χρέος όλων μας, όλων των πολιτικών δυνάμεων, είναι η διαρκής ευαισθησία και εγρήγορση, η ανάληψη και η στήριξη πρωτοβουλιών για τη διάσωση και τη μεταλαμπάδευση του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην Καππαδοκία» τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκκαλης, χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις του 19ου Πανελληνίου Γαβουστίματος στα Φάρσαλα.
Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων για την διοργάνωση του 19ου Πανελληνίου Γαβουστίματος. Η παρουσία σας και ο ενθουσιασμός σας επιβεβαιώνουν την αγάπη σας για τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τον ισχυρό δεσμό σας με την Καππαδοκία, αυτό τον ιδιαίτερο τόπο και ότι αφέθηκε πίσω υλικό και έμψυχο. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα ταξίδι στις ρίζες, στα μέρη που άνθισε ο ελληνισμός αλλά και ο χριστιανισμός.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης αλλά και για την αφοσίωση και τη συνεχή προσπάθεια της διατήρησης της αλυσίδας της μνήμης, αυτής που κρατάει ζωντανή 100 σχεδόν χρόνια μετά τον ξεριζωμό, της ανάδειξης και προβολής του πολιτισμού, της παράδοσης, των αξιών, των ηθών και των εθίμων.
Η γη της Καππαδοκίας υπήρξε μήτρα για τον ελληνισμό και το χριστιανισμό. Η ακμή του καππαδοκικού Ελληνισμού διακόπηκε βίαια με τη συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών του 1924. Οι πρόσφυγες μετέφεραν στα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν, μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες, τέχνες, έθιμα και τελετουργίες, μουσικές και χορούς, γεύσεις και παραδόσεις, που αποτελούν πολύτιμα σημεία αναφοράς και ταυτότητας.
Η Καππαδοκία πριν τις καταστροφές του μεγάλου ξεριζωμού ήταν τόπος πνεύματος και πολιτισμού. Αυτό τον τόπο της δόξας, της παράδοσης, της πίστης, της ιστορίας, του πολιτισμού, της ζωής αλλά και του θανάτου έχουμε υποχρέωση να τον κρατάμε ζωντανό στη μνήμη μας. Ως πολιτική ηγεσία οφείλουμε να συμβάλλουμε στη σφυρηλάτηση των συνειδήσεων και την ομοψυχία για να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός όλους τους σύγχρονους κινδύνους. Η γνώση της ταυτότητάς μας και των αξιών μας και η ζωντανή μνήμη της ιστορικής αλήθειας βοηθούν στην κατανόηση των σημερινών προκλήσεων και συντελούν στην καλύτερη προετοιμασία του ελληνικού λαού για το μέλλον. Άλλωστε λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.
Ευθύνη και χρέος όλων μας, όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι η διαρκής ευαισθησία και εγρήγορση, η ανάληψη και η στήριξη πρωτοβουλιών για τη διάσωση και την μεταλαμπάδευση του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην Καππαδοκία, ενός πολιτισμού που ακτινοβόλησε έως τη Δύση και τη Ρωσία και που με τη ζύμωσή του γεννά νέες μορφές και διδάσκει πως το ταπεινό με το πνευματικό του βάθος επιβάλλεται απέναντι στο εφήμερο και το επιτηδευμένο.»

Previous ArticleNext Article