Λάρισα

Κόκκαλης στη 12η Έκθεση Κρητικών Προϊόντων: Μόνοδρομος οι ισχυρές ομάδες παραγωγών

Στην αναγκαιότητα ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας να οργανωθεί πίσω από ισχυρές ομάδες παραγωγών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας τη 12η Έκθεση Κρητικών Προϊόντων που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

Ο κ. Κόκκαλης στάθηκε επίσης στις σημαντικές δυνατότητες που δίνει στους παραγωγούς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, παρέχοντας εργαλεία για καθετοποίηση της παραγωγής και είσοδο των παραγωγών στον τομέα της μεταποίησης, με όλα τα ευεργετικά επακόλουθα που αυτό θα σημάνει.

Μεταξύ άλλων, ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε: “Με την παρουσία μου σήμερα εδώ θέλω να καλωσορίσω τα κρητικά προϊόντα σε μια έκθεση που πραγματοποιείται για 1η φορά στην πόλη μας τη Λάρισα. Η μεγάλη αυτή συνάντηση της Κρήτης με τη Θεσσαλία ανοίγει πραγματικά το δρόμο για συνεργασίες και δημιουργεί τις βάσεις για συνέργειες προς όφελος των παραγωγών και στις δύο Περιφέρειες της χώρας μας. 

Πρόσφατα βρέθηκα σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων του κόσμου, στην SIAL στο Παρίσι. Εκεί μπορεί κανείς να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς, με τις δυνατότητες αλλά και τις απαιτήσεις που προσφέρει για τα ελληνικά προϊόντα. Το σπουδαιότερο συμπέρασμα είναι η ανάγκη συνεργειών, να ενώσουμε δυνάμεις για να κερδίσουμε το στοίχημα μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα στην πατρίδα μας.

Η εμπειρία από αυτή την έκθεση επιβεβαιώνει το σχεδιασμό του Υπουργείου μας για την ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του κόστους παραγωγής και η αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών. Υπολογίζεται ότι μέσα από τη δημιουργία ισχυρών Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών το κόστος παραγωγής μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον κατά  20%. Παράλληλα, μια ισχυρή Οργάνωση Παραγωγών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, μπορούν να προχωρήσουν μόνες τους στη μεταποίηση των προϊόντων τους και στην εμπορία τους απευθείας στον καταναλωτή, αυξάνοντας κατακόρυφα την προστιθέμενη αξία της σοδειάς τους.

Τόσο η Θεσσαλία, όσο και η Κρήτη αποτελούν περιοχές που παράγουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με υψηλές δυνατότητες για επωφελή παρουσία στις διεθνείς αγορές. Στις συγκεκριμένες δε περιπτώσεις, τα προϊόντα μας σε σημαντικό βαθμό είναι συμπληρωματικά και χρειάζονται και οι δύο τόποι για τη δημιουργία ενός πλήρους καταλόγου παροχών ποιοτικών προϊόντων. Για παράδειγμα το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που καλλιεργείται κατ’ εξοχήν στη Θεσσαλία και καθόλου στην Κρήτη, ενώ το ελαιόλαδο καλλιεργείται πολύ περισσότερο στην Κρήτη σε σχέση με τις εκτάσεις καλλιέργειας στη Θεσσαλία. Το σημαντικότερο όμως προϊόν που αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη της συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών μας είναι το κρητικό παξιμάδι που ζυμώνεται με θεσσαλικό αλεύρι και κρητικό ελαιόλαδο.

Συναντήσεις όπως η σημερινή δίνουν την ευκαιρία στους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και τους μεταποιητές, να γνωρίσουν τα προϊόντα της Κρήτης, και από κοινού με τους ομολόγους τους στην Κρήτη να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική που θα είναι προς το κοινό συμφέρον”.

 

 

 

Previous ArticleNext Article