Λάρισα

Κόκκαλης: Ολοφάνερο πλέον πως η χώρα διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για την Ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια

“Πλησιάζοντας στο τέλος της φετινής περιόδου, είναι σε όλους φανερό ότι η σημερινή κυβέρνηση, έχει χαράξει στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια με σαφή προσανατολισμό στη διαρκή βελτίωση της παραγόμενης ποιότητας, ώστε δυνητικά η προστιθέμενη αξία του να είναι αυξανόμενη και η πρόσοδος πρωτίστως του παραγωγού να είναι ικανοποιητική. Για την ουσιαστική ανάδειξη και αναβάθμιση του ελληνικού βαμβακιού στην παγκόσμια αγορά με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, απαιτούνται τα πρότυπα και οι κανόνες καλλιέργειας του να εξασφαλίζουν την ποιότητα, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον αλλά και την αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη”. Τα παραπάνω επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης από την Καρδίτσα, όπου παρουσίασε στους συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τους στόχους της ερχόμενης χρονιάς, αλλά και την στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τον ελληνικό “λευκό χρυσό”.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, “η Ομάδα Εργασίας αποτελεί ένα βήμα διαλόγου, διαβούλευσης και λήψης σημαντικών αποφάσεων για την βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς σε αυτήν μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Διεπαγγελματική Οργάνωση Παραγωγών & Εκκοκκιστών Βάμβακος, Ένωση Ελλήνων Εκκοκκιστών, Ένωση Ελλήνων Κλωστοϋφαντουργών), όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών”.

Στα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας συγκαταλέγονται:

  • η ουσιαστική λειτουργία μετά από χρόνια μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης η οποία δεν είναι «βιτρίνα» αλλά στην οποία εκπροσωπούνται –βάσει αρχαιρεσιών- οι παραγωγικοί κλάδοι του προϊόντος (αγρότες, εκκοκκιστές και κλωστοϋφαντουργοί)
  • η παροχή δυνατότητας στους βαμβακοπαραγωγούς να συστήνουν Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών με στόχο:
    • τη μείωση του κόστους παραγωγής
    • την αύξηση της διαπραγματευτικής τους ισχύος έναντι των μεσαζόντων, μεσιτών και μεταπρατών
    • τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης σε κοινοτικούς πόρους ώστε να εκπαιδευθούν περισσότερο, να βελτιώσουν τα μέσα παραγωγής, να αποκτήσουν μέσα μεταποίησης (π.χ. εκκοκκιστήρια) και να διεκδικήσουν βιώσιμη εξωστρέφεια για όποιο προϊόν επιλέξουν.

Το κυβερνητικό στέλεχος ανακοίνωσε επίσης πως “σύντομα αναμένεται η προκήρυξη του Μέτρου για την ενίσχυση της λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών, στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προσφέροντας κάλυψη λειτουργικών εξόδων σε βάθος πενταετίας φτάνοντας ετησίως περί τα 100.000€.

  • η αναδιαμόρφωση των συστημάτων ποιότητας για τη βαμβακοπαραγωγή (AGRO) και η σύνδεσή τους με λοιπά συστήματα ποιότητας αναγνωρίσιμα στις παγκόσμιες αγορές όπως το Better Cotton Initiative (BCI) και το ECOLABEL.
  • η απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένου τύπου βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών (stripper) οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραδοτέου προϊόντος. Σε αυτό το θέμα υπάρχει πρόθεση να αναβαθμιστεί η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να μην κυκλοφορούν τα μηχανήματα αυτά που στερούνται άδειας.
  • η ανανέωση των προγραμμάτων τυποποίησης & ελέγχου ποικιλιών βαμβακιού από το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος μετουσιώνοντας ουσιαστικά τα αποτελέσματα χρόνων εφαρμοσμένης έρευνας σε αύξηση της προστιθέμενης αξίας για τον κόπο του Έλληνα παραγωγού, σποροπαραγωγού και μεταποιητή (εκκοκκιστή ή κλωστοϋφαντουργού).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα τυποποίησης του 1% των παραγόμενων δεμάτων συμβάλλει στη δημιουργία Εθνικού Φακέλου Ποιότητας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την διεθνή αναγνώριση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Ελληνικού βαμβακιού και την εμπορευσιμότητά του. Το πρόγραμμα ελέγχου ποικιλιών βοηθά στην ανάδειξη των καλύτερων, καθοδηγώντας τον παραγωγό να κάνει την καλύτερη επιλογή για το χωράφι του.

  • η ομοιόμορφη σήμανση όλων των παραγόμενων δεμάτων Εκκοκκισμένου βάμβακος, ένα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό για το ελληνικό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές
  • η προσαρμογή της ελάχιστης παραγόμενης ποσότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα ώστε να ανταμείβονται με τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης οι πραγματικοί παραγωγοί βάμβακος”.

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο Λαρισαίος πολιτικός και στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας, η οποία μετά και τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού για αναβάθμισή της, “σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες εξειδικευμένης εκπαίδευσης στους βαμβακοπαραγωγούς, σε καινοτόμες τεχνικές (π.χ. Γεωργία Ακριβείας), αλλά και επαγγελματιών σε ειδικότητες που ζητά η αγορά όπως ο Εκτιμητής Βάμβακος”.

Εξίσου σημαντική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, χαρακτήρισε ο υφυπουργός τη δημιουργία Μουσείου Βάμβακος σε χώρους της Αβερωφείου Σχολής, ώστε να αναδειχθεί η Βαμβακοκαλλιέργεια και η συνεισφορά της στην Ελληνική Οικονομία.

Κλείνοντας, επικρότησε τις πρωτοβουλίες της Διεπαγγελματικής Βάμβακος σχετικά με την ενημέρωση και προβολή στο εξωτερικό για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια.

kokkalis_dov4

kokkalis_dov3

Previous ArticleNext Article