Λάρισα

Κόκκαλης: Επιπρόσθετα των 1.250 ευρώ μηνιαίως το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ για τους αγρότες

Σε μία σημαντική διευκρίνηση πως το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ που ψηφίστηκε από τη βουλή με σχετική τροπολογία αφορά τις κοινοτικές επιδοτήσεις και δεν θίγει το ήδη υπάρχον πλαίσιο προστασίας των 1.250 ευρώ μηνιαίως, προχώρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Συγκεκριμένα, στο νέο νόμο που πλέον βρίσκεται σε ισχύ, προβλέπεται η προστασία των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής από μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι το ποσό των 7.500€ ετησίως ανά δικαιούχο ενώ σε περίπτωση επιβολής κατάσχεσης σε τραπεζικές καταθέσεις στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων θα περιλαμβάνονται εφεξής και οι πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεων και θα δύνανται οι αγρότες να προστατέψουν το εμβαζόμενο ποσό των επιδοτήσεων που δικαιούνται.

Παράλληλα όμως, ο κ. Κόκκαλης ξεκαθάρισε ότι η ψηφισθείσα τροπολογία δεν θίγει την ισχύ του νόμου για το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ,  ως ίσχυε μέχρι σήμερα και το οποίο ενεργοποιείται με μόνη την ηλεκτρονική υποβολή μέσω της εφαρμογής Taxisnet.

Συνεπώς ένας αγρότης δύναται να προστατεύσει 7.500 ευρώ ετησίως βάσει της με αριθμό κατάθεσης 1878/16 19/12/2018 Τροπολογίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των συνολικών καταθέσεων οι οποίες προέρχονται από αγροτικές ενισχύσεις και παράλληλα 1.250 ευρώ μηνιαία δυνάμει της παραγράφου  2 του άρθρου 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε πως “Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση επιπρόσθετου ακατάσχετου ύψους 7.500 ευρώ για τους αγρότες, έρχεται να ικανοποιήσει ένα σημαντικό και δίκαιο αίτημά τους. Προς αποφυγή κάθε παρανόησης γίνεται σαφές ότι το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ την “προστασία” του αγροτικού εισοδήματος. Συνυπολογίζοντας πως με τη νέα τροπολογία καλύπτεται άνω του 80% των μικρών και μεσαίων αγροτών που εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις, κατανοεί κανείς την αξία αυτής της απόφασης, δεδομένης και της παρούσας οικονομικής συγκυρίας”.

Previous ArticleNext Article