Λάρισα

Κόκκαλης για τη μη καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλειος Κόκκαλης στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλου, σχετικά με την ανάγκη της ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων και των δικαιούχων προνοιακής παροχής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα την ανάγκη κατάργησης του παραβόλου για την εξέταση της υπόθεσης τους από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.

Συγκεκριμένα ο κ.Κόκκαλης στην αναφορά του επισημαίνει:

Με το άρθρο 3 του νόμου 4331/2015 (ΦΕΚ 69Α/2-7-2015) θεσπίστηκε η κατάργηση παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Ειδικότερα προβλέπεται ότι, το ποσό των 46,14 ευρώ, παράβολο για την εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α., θα   αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου για τους ανασφάλιστους, τους άπορους και για όσους ζητούν τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος αναπηρίας, καθώς και για τυχόν επανεξετάσεις ήδη χορηγηθέντων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Επίσης στην παράγραφο δ του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι «οι ανασφάλιστοι πολίτες προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΚΕ.Π.Α. Βιβλιάριο Υγείας Ανασφαλίστου (Β.Υ.Α.), όπως αυτό προβλέπεται σε σχετική κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών, Πολτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας. Οι άποροι προσκομίζουν το βιβλιάριο απόρου. Όσοι ζητούν τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος αναπηρίας προσκομίζουν γνωμάτευση ΚΕ.Π.Α. σε ισχύ που πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, άλλως από 1.10.2015 το τυποποιημένο Ειδικό Σημείωμα (παραπεμπτικό) που εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία της Πρόνοιας, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του παρόντος νόμου.»

Στην εγκύκλιο Δ24α/Φ/ΓΠ.οικ42890/804/29-09-2015 «Γνωστοποίηση διατάξεων του ν. 4331/2015» αναφέρεται ότι: «δ) Εφόσον κριθεί ότι ο αιτών πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις παραπέμπεται στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή με τυποποιημένο ειδικό σημείωμα (παραπεμπτικό), στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι απαιτούμενες ανά παροχή προϋποθέσεις..». Στη συνέχεια αναφέρεται ρητά ότι «Για την εφαρμογή των ανωτέρω διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται στις αναφερόμενες διατάξεις, προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία θα ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα εφαρμογής και θα τυποποιούνται τα σχετικά έγγραφα (π.χ  παραπεμπτικό).

Πλην όμως από τη δημοσίευση του νόμου έως σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα ώστε να εκδοθεί η σχετική απόφαση ή εγκύκλιος που θα ρύθμιζε τα επιμέρους θέματα εφαρμογής του νόμου  4331/2015.

Το πρόβλημα μάλιστα αντί να λυθεί επιτάθηκε με την έκδοση του ν. 4368/2016 (ΦΕΚ Α21) που στο άρθρο 33 ορίζει τα σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, καθώς και της ΚΥΑ Α3(γ)ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 (ΦΕΚ Β908) με θέμα «Ρυθμίσεις για την διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Επειδή εξαιτίας των ανωτέρω δημιουργείται ασάφεια καθώς οι υπηρεσίες των ΚΕΠΑ περιμένουν την έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να μην καταβάλουν παράβολο οι αιτούντες προνοιακή παροχή, οι άποροι και ανασφάλιστοι για τους οποίους ακόμη ζητείται η προσκόμιση βιβλιαρίου απόρου το οποίο όμως έχει ήδη καταργηθεί.

Επειδή τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, συνήθως υπερήλικες και τις περισσότερες φορές άνθρωποι μόνοι και εγκαταλειμμένοι χωρίς κανένα οικονομικό πόρο αλλά και οι οικογένειές τους έχουν την ανάγκη διακριτών μέτρων προστασίας, δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης που υφίστανται, λαμβανομένου υπόψη και του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία.

Σας παρακαλώ να εξετάσετε ουσιαστικά την εν λόγω αναφορά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης των δικαιούχων προνοοιακου επιδόματος για τους οποίους θα πρέπει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα με επιδιωκόμενο σκοπό την ανακούφισή τους.

 

Previous ArticleNext Article