Ελασσόνα

Κατσιαντώνης σε Δραγασάκη: “Τα μισά νοικοκυριά υποφέρουν και εσείς κρατάτε το ΕΣΠΑ στα συρτάρια!”

“Πως μπορείτε να μιλάτε για επιστροφή στην κανονικότητα, όταν τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν εισοδήματα που φτάνουν για 19 μέρες το μήνα; Τα στοιχεία βγάζουν μάτι, και αντί να συνδράμετε στην ανάπτυξη της οικονομίας, εσείς μας πάτε πίσω. Κρατάτε στα… συρτάρια τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιχειρηματικότητα, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος που σήμερα πλήττεται.

Την ανησυχία του για τις απογοητευτικές επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία και στα στοιχεία που έρχονται στο φως για τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών εκφράζει ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης, που ζητά απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων , συνυπογράφοντας στην ερώτηση του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ, Βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης με 50 ακόμη Βουλευτές της Ν.Δ τονίζουν ότι “η Ελλάδα είναι σήμερα 23η στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων (δαπάνες) και 16η στις συμβασιοποιημένες δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχει μια ανεπίτρεπτη στασιμότητα στην αξιοποίηση των πόρων ” ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας επωφελήθηκε από την εμπροσθοβαρή προ-χρηματοδότηση των προγραμμάτων (την οποία διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση στη βάση της οικονομικής κρίσης), την πρόσθετη προ-χρηματοδότηση για την Ελλάδα, τη σημαντική προκαταβολή που προβλέπουν οι Κανονισμοί (υπερδιπλάσια για την Ελλάδα) και το μεγάλο αριθμό έργων που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (έργα-«ουρές»). Πρόσφατα μάλιστα ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σε δηλώσεις τους την ανησυχία τους για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων”.

Για το λόγο αυτό, αλλά και το γεγονός πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίστηκε εξ’ ολοκλήρου την προγραμματική αυτή περίοδο και κατά συνέπεια φέρει την πλήρη ευθύνη για τα αποτελέσματα της, αιτούνται την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων, και την απάντηση των εξής ερωτημάτων¨.

α) Για ποιο λόγο καταγράφονται οι τόσο απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στο ΕΣΠΑ 2014-2020;

β) Ποια ήταν η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το έτος 2018 αλλά και σωρευτικά και ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα; (παρακαλώ να κατατεθούν αναλυτικοί πίνακες).

γ) Σε τι ποσοστό επετεύχθη ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί το 2018 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και συνολικά;

δ) Ποιες είναι οι προβλέψεις για την απορρόφηση (και όχι την εισροή) κοινοτικών πόρων για το έτος 2019 από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αυτός δηλώθηκε στην Ε.Ε. στις αρχές του έτους; Ποιες δράσεις που αφορούν την τόνωση της επιχειρηματικότητας έχουν προγραμματιστεί για το 2019;

ε) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ (2014-2020); Σε ποια φάση βρίσκονται οι τρέχουσες δράσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των σταδίων τους;

Previous ArticleNext Article