Λάρισα

Καμία προκήρυξη για το πρόγραμμα LEADER στη Θεσσαλία έως σήμερα!

Για ποιο λόγο καθυστερεί η προκήρυξη του νέου προγράμματος Leader (CLLD/ LEADER) για τις επενδύσεις των ιδιωτών και αν θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές για την άρση των όποιων εμποδίων, με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως αναφέρει ο Θεσσαλός πολιτικός «τα προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης, γνωστά στο ευρύ κοινό ως Leader, αποτελούν χρηματοδοτικά εργαλεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή είτε ιδιωτών είτε δημοσίων φορέων. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο ότι μπορούν να προσαρμόζουν πιο στοχευμένα τις ενισχυόμενες δράσεις που προκηρύσσουν, ανιχνεύοντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις προοπτικές που υπάρχουν, με αποτέλεσμα πιο βραχυπρόθεσμα οφέλη στις τοπικές οικονομίες. Ειδικά για την περιφέρεια, καθώς κάποιες δράσεις εστιάζουν σε ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο».

Ειδικά στη Θεσσαλία, επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος «οι δράσεις του τοπικού προγράμματος περιλαμβάνουν ενίσχυση σε επενδύσεις στη μεταποίηση της αγροτικής και δασικής παραγωγής, στις βιοτεχνίες για είδη μετά την πρώτη μεταποίηση, στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών στον αγροτικό πληθυσμό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή για τη Θεσσαλία, δεν υπάρχει ακόμη καμία προκήρυξη για το τοπικό πρόγραμμα Leader. Καθότι κατά τον σχεδιασμό του υπήρξαν ενημερωτικές ημερίδες και συναντήσεις με το ευρύ κοινό για τις επιμέρους δράσεις από το 2016 ακόμα, πολλοί ιδιώτες που ενδιαφέρθηκαν και επιθυμούν να ενισχυθούν, ειδικά σε δράσεις της μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής, ακόμα αναμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε), μέσω της οποίας θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, με ευθύνη του Υπ.Α.Α.Τ.. Επιπλέον, οι Αναπτυξιακές Εταιρίες των Περιφερειών δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες οδηγίες  σχετικά με τον τρόπο προκήρυξης των δράσεων».

Tο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση, με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας και την αμεσότερη ανταπόκριση στην χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Π.Α.Α., είχε προχωρήσει στην μεταφορά του 30% των κονδυλίων του στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Συνεπώς, οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στην κεντρική Κυβέρνηση, οφείλουν να ξεπεραστούν τάχιστα, προκειμένου η τοπικές οικονομίες να έχουν τις ευκαιρίες να πάρουν τις απαραίτητες αναπτυξιακές ανάσες».

Previous ArticleNext Article