Ελασσόνα

Κέλλας προς Βορίδη: «Μετά τον καταρροϊκό και τις ελληνοποιήσεις, λύση και για τη δάσωση γαιών»

«Κύριε Υπουργέ, στις αρχές Μαΐου, σας κατέθεσα την επίκαιρη ερώτηση για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων του Νομού μας και, ειδικότερα, των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου που επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό το 2014. Όπως σας είχα επισημάνει, οι κτηνοτρόφοι δεν γυρεύουν χαριστικά χρήματα, αλλά είναι άνθρωποι περήφανοι, που παλεύουν για το μεροκάματό τους 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, και ζητούν απλά να αποζημιωθούν, όπως όριζε η Κ.Υ.Α. του 2014. Λίγες μέρες μετά, με το άρθρο 21 του παρόντος νομοσχεδίου, δίνετε λύση αναφέροντας ρητά στην αιτιολογική έκθεση τους κτηνοτρόφους της Λάρισας».

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δίνει λύση στο χρονίζον ζήτημα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, ευχαριστώντας τον Υπουργό Μάκη Βορίδη για την ταχεία ανταπόκρισή του, προσθέτοντας:

«Ωστόσο, δεν ξεχνάμε ότι οι κτηνοτρόφοι εμπαίχτηκαν κατ’ εξακολούθηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν τους έδωσε τα χρήματα που δικαιούνταν επί 5,5 χρόνια, αλλά παραμονές εκλογών ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την πρόθεση να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, πράγμα το οποίο ουδέποτε έγινε. Επιπλέον, τώρα, ως Αντιπολίτευση, κάποιοι επιχείρησαν να εμφανιστούν ως δήθεν υπερασπιστές των κτηνοτρόφων μαζί με κομματικούς τους συνεταιριστές. Ο κόσμος έχει μέτρο και μπορεί να συγκρίνει!»

Τέλος στα «βαφτίσια», όπως είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Περαιτέρω, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε ότι, μέσω του νομοσχεδίου, υλοποιείται η προεκλογική υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, σημειώνοντας:

«Η Κυβέρνησή μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις της δίνοντας ανάσα στον ύπαιθρο, επιβάλλοντας βαριά πρόστιμα και ποινές σε όσους κάνουν “βαφτίσια” και κερδοσκοπούν στην πλάτη του παραγωγού και εις βάρος του καταναλωτή.

Για την παραγωγή και τη νόθευση τροφίμων, μέχρι σήμερα το πρόστιμο ήταν από 500 – 30.000 ευρώ, ενώ με τον νέο νόμο τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 15.000 και θα φτάνουν ως 80.000 ευρώ. Επίσης, εισάγεται διάταξη σχετικά με τις μη συμμορφώσεις ως προς τη σήμανση της χώρας καταγωγής και τη χρήση ενδείξεων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.) και βιολογικών προϊόντων, που προβλέπει πρόστιμα από 30.000 έως 300.000 ευρώ.

Ειδικά για τις περιπτώσεις Π.Ο.Π., Ε.Π.Ι.Π. και Π.Γ.Ε. προβλέπονται η μερική ή ολική αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, που δεν συμμορφώνεται, είτε η προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της».

Λύση και για το θέμα της δάσωσης γαιών

Τέλος, ο κ. Κέλλας επανήλθε στο θέμα της δάσωσης γαιών, υπογραμμίζοντας:

«Σας ζητώ, για μία ακόμη φορά, να δώσετε λύση και στο πρόγραμμα της δάσωσης γαιών, που απειλεί με αφανισμό ολόκληρα χωριά, όπως το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας και χωριά των Φαρσάλων, λόγω του μέτρου 8.1, που τροποποιήθηκε με ΚΥΑ τον Ιανουάριο του 2015. Για όσους ελέγχθηκαν πριν, όχι μόνο κόπηκαν οι επιδοτήσεις, αλλά τους ζητούν και πίσω τα χρήματα, τα οποία είχαν πάρει έως τότε. Παρακαλώ πολύ, κύριε Υπουργέ, να σταθείτε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι προσβλέπουν σε εσάς και προσδοκώ ότι θα βρείτε λύση».

Δείτε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/IcpQu1-xOuM

Previous ArticleNext Article