Λάρισα

Κέλλας: “εκκωφαντική” απουσία του Μακεδονικού Αγώνα από την διδακτέα ύλη της Ιστορίας

Την “εκκωφαντική” απουσία του Μακεδονικού Αγώνα από την διδακτέα ύλη της Ιστορίας για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, στην ίδια ερώτηση αναφέρεται και στα νέα προτεινόμενα Προγράμματα Ιστορίας για τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, επισημαίνοντας πως “επιχειρείται σοβαρή υποβάθμιση στη διδασκαλία σημαντικών ιστορικών γεγονότων, με επιδερμική προσέγγιση αυτών, την ώρα που η διδασκαλία της Ιστορίας αποτελεί θεμέλιο λίθο για την απόκτηση εθνικής συνείδησης”.

Αναλυτικά και για τις τρεις βαθμίδες Εκπαίδευσης σημειώνει:

Α’θμια Εκπαίδευση:

Στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού παρατηρείται σοβαρή υποβάθμιση, μέσα από μεγάλη μείωση ωρών, στη διδασκαλία των Αρχαίων Χρόνων, της Κλασσικής Εποχής και της Βυζαντινής Περιόδου, καθώς και της Ελληνικής Επανάστασης και των Βαλκανικών Πολέμων.

Β’ΘΜΙΑ Εκπαίδευση:

Στο Γυμνάσιο παρατηρείται σημαντική μείωση των ωρών στη διδασκαλία της Ελληνιστικής περιόδου, των Περσικών Πολέμων, της Ελληνικής Επανάστασης και της μελέτης των πολιτευμάτων.

Στο Λύκειο, επιδερμική είναι η προσέγγιση του Μακεδονικού Αγώνα, της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των γεγονότων της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία 70 χρόνια γενικότερα.

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει ακόμη ότι με τα προτεινόμενα νέα Προγράμματα Ιστορίας “προκαλείται σύγχυση στους μαθητές, αφού η διδασκαλία των ιστορικών γεγονότων γίνεται άναρχα, διακόπτεται απότομα και απουσιάζουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα”.

Τέλος, ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να αιτιολογήσει την πλήρη απουσία του Μακεδονικού Αγώνα από την διδασκαλία της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου καθώς και την πρόθεση του Υπουργείου αναφορικά με την εφαρμογή των νέων προτεινόμενων Προγραμμάτων Ιστορίας.

 

Previous ArticleNext Article