Λάρισα

Κέλλας:πληρώστε τους δικαιούχους του προγράμματος διάσωσης γαιών

Εξηγήσεις για την μακρά και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης και δημιουργίας δασικών εκτάσεων, ζητά με νέα ερώτηση που κατάθεσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο κ. Κέλλας με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου σε αντίστοιχη πρότερη ερώτηση για το ίδιο θέμα, επανέρχεται ζητώντας διευκρινίσεις για την καθυστέρηση, αλλά και χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Αναλυτικά στην ερώτηση με αποδέκτη τον κ. Αποστόλου αναφέρει τα εξής:

Στις 9/5/2017 κατέθεσα με Αριθμ. Πρωτοκ (5479) ερώτηση, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των Δικαιούχων του Υπομέτρου 8.1 “Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων.

Στις 9/6/2017 με την Αριθμ. Πρωτοκ (345) απάντησή σας, αναφέρατε επακριβώς: “Όσον αφορά τις ενισχύσεις τόσο για το Υπομέτρο 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων” όσο και για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (περιλαμβάνεται και η βιολογική γεωργία της δράσης “Βιολογικές Καλλιέργειες” του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014 – 2020 (ανειλημμένες υποχρεώσεις των δράσεων 1.1 “Βιολογική Γεωργία” και 1.2 “Βιολογική Κτηνοτροφία” του Μέτρου 2.1.4 του ΠΑΑ 2007 – 2013) σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί η έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έγκρισης πιστώσεων, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο για Υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την έκδοση των ΚΥΑ πιστώσεων θα ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους από τον αρμόδιο για πληρωμές Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), για εκκρεμότητες που αφορούν σε πληρωμές πριν το έτος εφαρμογής 2015, για πληρωμές του έτους εφαρμογής 2015 και θα ακολουθήσουν και οι πληρωμές για το έτος εφαρμογής 2016.

Επισημαίνεται ότι, ειδικά για το μέτρο της Δάσωσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρώσει το νέο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης του μέτρου, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των σχετικών πληρωμών θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των κατά τόπους αρμόδιων δασικών υπηρεσιών στην καταχώρηση όλων των απαραίτητων δεδομένων για την πληρωμή (ενεργές συμβάσεις, δηλώσεις εφαρμογής, διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι)».

 

Επειδή μετά έξι μήνες οι δικαιούχοι παραμένουν απλήρωτοι.

 

Επειδή οι δικαιούχοι του εν λόγω προγράμματος, παρά την τεράστια καθυστέρηση, συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά φόρους και εισφορές.

 

Επειδή είναι αδιανόητο να μην έχουν εκδοθεί ακόμα οι ΚΥΑ ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους.

 

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

 

  1. Ποιος ο λόγος της τεράστιας καθυστέρησης στην καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους του Προγράμματος Δάσωσης Γαιών;
  2. Προτίθεστε να παρουσιάσετε ακριβές χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους και πότε θα γίνει αυτό;

 

Previous ArticleNext Article