Ελασσόνα

Θοδωρής Γουγουλούλης: «Οι ευκαιρίες είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν»

Η οικονομική κρίση συχνά υψώνει τείχη και αδιέξοδα στους αγρότες, ωστόσο δεν λείπουν οι φορές που οδηγεί αρκετούς νέους ανθρώπους στο να ανακαλύψουν από την αρχή τον πρωτογενή τομέα. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Θοδωρής Γουγουλούλης, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν είχε προηγούμενη επαγγελματική σχέση με το αγροτικό αντικείμενο, αλλά οι συγκυρίες τον έστρεψαν προς τα εκεί, επιλέγοντας να διαβεί τον δρόμο της επιμόρφωσης που του προσφέρει η ειδικότητα Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας.

Ο 38χρονος σήμερα Θοδωρής έχει καταγωγή από τη Γαλανόβρυση Ελασσόνας, όπου η αγροτική ζωή δεν ήταν καθόλου ξένη προς εκείνον. «Παλαιότερα η οικογένειά μου είχε σχέση με το αγροτικό αντικείμενο. Οι γονείς μου έβαζαν καπνό, το είχαν σαν μια επιπλέον δραστηριότητα από την οποία μπορούσαν να αποκομίσουν εισόδημα. Δυστυχώς, με την έλευση της κρίσης τα πράγματα επιδεινώθηκαν, τόσο που πλέον η καλλιέργεια καπνού έχει σταματήσει τελείως στο χωριό μου, από εκεί που ήταν το κύριο μέσο απασχόλησης. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες, όπως έχω και εγώ ασχοληθεί με τα καρύδια».

«Μπήκα στη σχολή με το σκεπτικό ότι θα μου ανοίξει νέες πόρτες»

Εδώ και αρκετό καιρό, πρώτη προτεραιότητα για τον Θοδωρή είναι το κατάστημα μαζικής εστίασης που διατηρεί στην περιοχή της Ελασσόνας. Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντός του για την πρωτογενή παραγωγή ήρθε μέσα στα χρόνια της κρίσης, χωρίς αυτήν τη φορά να σχετίζεται με γεωργικές καλλιέργειες. Πλέον, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο τυροκομικός κλάδος, μέσα από τις σπουδές στην αντίστοιχη ειδικότητα 2ου ΙΕΚ Λάρισας.

Διανύοντας το πρώτο έτος φοίτησής του στη σχολή, ο Θοδωρής σίγουρα δεν περίμενε ότι η διαδικασία θα είχε τόσο ενδιαφέρον όσο ο ίδιος διαπίστωσε στην πράξη. «Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα είχα κατασταλάξει ότι αυτή η σχολή μου άρεσε πολύ. Να σας πω την αλήθεια, όταν την ξεκίνησα δεν ήξερα καν αν θα την τελειώσω. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο εδώ, είναι ότι με τις γνώσεις που αποκτάς έχεις τη δυνατότητα να πάρεις ένα προϊόν και να του δώσεις εσύ ο ίδιος μορφή. Από τη στιγμή που το γάλα έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα ζυμώσεις που δεν σταματούν από το πρώτο στάδιο της τυροκόμησης έως ότου φτάσουμε στο τελικό προϊόν. Το τυρί δεν μένει ποτέ στάσιμο, αλλά με τις κατάλληλες τεχνικές εξελίσσεται και σου δίνει διαφορετικές γεύσεις. Είναι σαν να έχεις έναν ζωντανό οργανισμό και να τον πλάθεις».

«Παλαιότερα δεν ενδιέφερε τον αγρότη να ασχοληθεί με μια διαφορετική παραγωγή»

«Επειδή τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι και πάλι ένθερμα με το αγροτικό κομμάτι, βλέπω ότι έχει δυσκολέψει αρκετά η ζωή των αγροτών εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Παλαιότερα, επειδή ζούσαμε σε μια «χρυσή εποχή», δεν ενδιέφερε τον αγρότη να ασχοληθεί με μια διαφορετική παραγωγή. Στο χωριό μου ήμασταν περίπου 500 κάτοικοι και όλοι τους έβαζαν καπνό. Αντιθέτως, τώρα με την κρίση μπορεί να είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά βλέπεις νέους, σωστά καταρτισμένους επαγγελματίες που δουλεύουν με μεράκι, ψάχνονται και επιδιώκουν τις νέες ευκαιρίες, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν».

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article