Ελασσόνα

Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας: Τιμούμε τους Εργατικούς Αγώνες και τους νεκρούς εργάτες

Εργατική Πρωτομαγιά: Τιμούμε τους Εργατικούς Αγώνες και τους νεκρούς εργάτες από την “πρώτη γραμμή” της μάχης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Η υγειονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει εργαλείο συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων

Η πανδημία του κορονοϊού, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσής της, καθώς και οι προεκτάσεις τους διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως.

Οι εργαζόμενοι, με αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και πατριωτισμό της ευθύνης, βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή”, στο μετερίζι τους, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, καθώς και διασφάλιση της πρόσβασης των συμπολιτών μας σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Οι ισχυροί συμβολισμοί, οι συνειρμοί, τα αιτήματα και η αγωνιστική παράδοση της Πρωτομαγιάς είναι ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ εμπνέοντας τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά είναι διαχρονικά, άλλωστε, άρρηκτα συνυφασμένο με το σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αυτό το ανθρωποκεντρικό διακύβευμα είναι κοινός παρονομαστής στο σύνολο των διεκδικήσεων για πενθήμερη-οκτάωρη εργασία, αξιοπρεπή αμοιβή, τερματισμό της εκμετάλλευσης, συνθήκες υγείας και ασφάλειας, μέρισμα από τον παραγόμενο πλούτο.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις εξεγέρσεις το 1886 στο Σικάγο, τους καπνεργάτες της Δράμας το 1888 επί οθωμανικής κατοχής, την πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο ελληνικό κράτος το 1892 με μπροστάρη το Στ. Καλλέργη, τον αιματοβαμμένο αγώνα του 1936 στη Θεσσαλονίκη, την εκτέλεση των 200 Ελλήνων στην Καισαριανή το 1944, έως τις μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών για εκδημοκρατισμό, Συλλογικές Συμβάσεις, απόκρουση της λιτότητας και της απορρύθμισης, καταγράφεται, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι, μια αέναη και διαρκής μάχη για εργασιακή και κοινωνική δικαιοσύνη διδάσκοντας πως όλα κατακτήθηκαν και τίποτα δεν μας χαρίστηκε.
Η πανδημία και οι αναπόδραστες συνέπειές της βρίσκουν την Πατρίδα μας στη φάση εξόδου από μια δεκαετή περίοδο ύφεσης που άφησε ισχυρό αποτύπωμα απορρύθμισης στην αγορά εργασίας. Ο ορατός κίνδυνος διόγκωσης στρεβλώσεων, προβλημάτων και ανασφάλειας επιβάλλει επαγρύπνηση, αφού είναι δεδομένο πως κάποιοι εργοδότες, ήδη, μεθοδεύουν την «αξιοποίηση» και μονιμοποίηση της έκτακτης κατάστασης… Η συγκράτηση των θέσεων και των όρων της απασχόλησης οφείλει να καταστεί σε πρώτιστη προτεραιότητα μέσα και από τη στοχευμένη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Η υγειονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει εργαλείο κατάργησης και συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα, η ορθή και αποτελεσματική λήψη μέτρων φυσικής κοινωνικής αποστασιοποίησης «επιτάχυνε» τη διείσδυση της Βιομηχανικής Επανάστασης
4.0 στην επαγγελματική μας καθημερινότητα.
Οι μετασχηματισμοί στην παραγωγική διαδικασία και οι νέες μορφές οργάνωσης εργασίας επιβάλλεται να λειτουργήσουν με γνώμονα την πλήρη και σταθερή απασχόληση και υπό το πρίσμα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
Το Οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χρησιμοποίησης αυτών των μορφών εργασίας, όπως η τηλεργασία, με όρους ευελιξίας, μείωσης αμοιβών και καταστρατήγησης του εργατικού δικαίου ή ως «όχημα» για την εισαγωγή ανάλγητων εργασιακών προτύπων.
Ένα καινούργιο κεφάλαιο διεκδικήσεων και αγώνων ανοίγει για τα Συνδικάτα με στόχο την υπογραφή ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» για τη βέλτιστη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική συνοχή και την παραγωγικότητα στη βάση ενός αναπτυξιακού μοντέλου αειφόρου, βιώσιμης, ισόρροπης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η εμπειρία των εργατικών αγώνων θα είναι «οδηγός» και τεκμήριο πως οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται.
Υψώνουμε τη γροθιά και ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους που με αυξημένο κίνδυνο έκθεσής τους, είναι στο πόστο τους!!! Το υγειονομικό προσωπικό, τους διανομείς και τους ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους στα super market, στα μικρά παντοπωλεία-ψιλικατζίδικα, στην καθαριότητα, στα τηλεφωνικά κέντρα, τις εταιρείες logistics, τηλεφωνίας και τις ψηφιακές πλατφόρμες, τους εργαζόμενους στις Τράπεζες και στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΜΜΜ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) που επιβεβαίωσαν τον κοινωνικό τους ρόλο και το δημόσιο χαρακτήρα τους, καθώς και όσους κλήθηκαν να τηλεργαστούν.
Παραμένουμε ΟΛΟΙ σε αγωνιστική ετοιμότητα.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Previous ArticleNext Article