Ελασσόνα

Επιστολή αγανάκτησης κατοίκων της Γιαννωτάς για ενδεχόμενη λειτουργία λατομείου

Πριν μία εβδομάδα περίπου ξαφνικά και χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση, στη θέση Πετρωτή στα Γιαννωτά Ελασσόνας μπήκε μπουλντόζα και άρχισε να ανοίγει δρόμο μέσα σε δασική έκταση. Στην αναμενόμενη ερώτηση των κατοίκων προς το δασαρχείο Ελασσόνας για το τι συμβαίνει,  η απάντηση ήταν ότι έχει ζητηθεί άδεια για εξόρυξη μαρμάρου.

20170908_085829

Ως όφειλε η Δασάρχης πήρε τηλέφωνο τον επιχειρηματία και του ζήτησε να διακόψει τις εργασίες καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια. Στη συνέχεια κάτοικοι του χωριού ενημερώθηκαν από το Δήμο και την τεχνική υπηρεσία ότι για το θέμα έχουν ενημερώσει τον πρόεδρο του χωριού,ο οποίος όμως ουδέποτε ενημέρωσε τους κατοίκους  για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η διάνοιξη λατομείου μαρμάρου σε ένα μικρό τόπο όπως είναι τα Γιαννωτά.

Μάλιστα προκαλεί πολλά ερωτηματικά η στάση του προέδρου καθώς όπως μαθαίνουμε γνώριζε για το θέμα σχεδόν από το Πάσχα και είχε συναντήσεις με τον Κοζανίτη επιχειρηματία. Γνώριζε άραγε ο Πρόεδρος τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα χει για την περιοχή ένα λατομείο? Έγινε κάποια συζήτηση για το αν διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων και  των κοπαδιών που είναι στην περιοχή? Ρώτησε ενημερώθηκε και αποφάσισε ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος και αν ναι γιατί για όλα αυτά δεν ενημέρωσε τους συγχωριανούς του?

20170908_085901_1505368917001

Αυτή τη στιγμή το χωριό είναι σε μεγάλη σύγχυση οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Κτηνοτρόφοι που από τη μια στιγμή στην άλλη κινδυνεύουν να χάσουν τα κοπάδια τους καθώς η ποιότητα του βοσκότοπου θα υποβαθμιστεί αισθητά, όπως και οι ιδιοκτήτες χωραφιών και κτημάτων  με αμυγδαλιές που κινδυνεύουν  άμεσα, αλλά και οι επιπτώσεις στη χλωρίδα την πανίδα, στο πόσιμο νερό και η ασφάλεια των κατοικιών από καθιζήσεις κτλ.

Ουσιαστικά μιλαμε για άμεσο κίνδυνο της υγείας της ασφάλειας και της ζωής των κατοίκων όπως επισημαίνουν περιβαλλοντολόγοι.

Σε σχετική ερώτησή μας πληροφορηθήκαμε ότι η έκταση είναι δημοτική και συνεπώς ο Δήμος έχει την ευθύνη της αδειοδότησης, με το δημοτικό συμβούλιο που θα αποφασίσει αν θα δώσει άδεια στον εν λόγω επιχειρηματία ή όχι. Το ερώτημα είναι, αν είναι  δυνατόν εν έτη 2017 σε ευρωπαική χώρα να ξεκινούν εργασίες διάνοιξης λατομείου δίχως να έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία. Έγινε κάποιος διαγωνισμός για την έκταση, αποφασίστηκαν αντισταθμισικά οφέλη για το Δήμο,  έγινε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή, ουτε στις αφρικανικές χώρες δεν λειτουργούν έτσι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Όλοι οι εμπλεκόμενοι  οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση άμεσα.

**Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία,

Ομάδα αγανακτισμένων κατοίκων του Δ.Δ. Γιαννωτών

Previous ArticleNext Article