Λάρισα

Επανέρχεται ο Κέλλας για τους εργάτες γης

Με αναφορά στους Υπουργούς Εργασίας, Μετανάστευσης και Αγροτικής Ανάπτυξης

Επανέρχεται ο Κέλλας για τους εργάτες γης

«Ζητώ τις άμεσες ενέργειές σας και την ενημέρωσή μου σε σχέση με την έκβαση του ζητήματος των εργατών γης, διότι κινδυνεύουν τόσο η παραγωγή όσο και τα εισοδήματα των αγροτών μας.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, σε αναφορά που υπέβαλε στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γ. Βρούτση, Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ν. Μηταράκη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, στηρίζοντας υπόμνημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Α.Σ. ΚΙΣΣΑΒΟΣ και Α.Σ. ΠΟΤΑΜΙΑΣ-ΣΚΗΤΗΣ Αγιάς.

Η ερώτηση και η ικανοποίηση για δηλώσεις Βορίδη

Ο Λαρισαίος πολιτικός, σε συνέχεια της ερώτησής του με θέμα «Έκτακτο μοντέλο ευελιξίας για τους εργάτες γης» και τη δρομολόγηση επίλυσης του ζητήματος με την είσοδο εξειδικευμένων εργατών γης από τη γείτονα Αλβανία, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επανήλθε θέτοντας υπόψη των αρμόδιων υπουργών τη δέσμη προτάσεων των Προέδρων των Α.Σ. κυρίων Γ. Ζέικου και Ευ. Μανίκα.

Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επεσήμανε στην αναφορά του ότι «τα χρονικά περιθώρια έως την έναρξη της συγκομιδής είναι ασφυκτικά», αναφερόμενος ειδικότερα στο «μάζεμα των κερασιών, που ξεκινά σε 15 μέρες», υπογραμμίζοντας ότι, «ταυτόχρονα με την έλευση εξειδικευμένων εργατών», είναι απαραίτητη «δέσμη ρυθμίσεων σχετικά με το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς τους».

Τροποποίηση της νομοθεσίας

Επιπλέον, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στο αίτημα των συνεταιρισμών για τη λήψη συναφών μέτρων, όπως:

«Να υπάρξει ρύθμιση, λόγω της έλλειψης πλέον χρόνου για αιτήσεις-εγκρίσεις-θεωρήσεις εισόδων, με σκοπό την επίτευξη νόμιμης απασχόλησης των αλλοδαπών που θα εισέλθουν το επικείμενο διάστημα (Μάιο-Οκτώβριο 2020), με θεώρηση εισόδου ως “τουρίστες”, με ασφάλισή τους με εργόσημο, μέσω ενδεχομένως της δημιουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Να ανασταλούν προσωρινά οι ρυθμίσεις για έγγραφα αντιστοιχίας καλλιεργήσιμης έκτασης με αριθμό εργατών καθώς και ανώτατου αριθμού εργαζομένων ανά Περιφέρεια, όσον αφορά την απασχόληση παράτυπου αλλοδαπού.

Να καταργηθεί, στο μέλλον, η υποχρέωση ασφάλισης των εποχιακών μετακλητών στον ΕΦΚΑ με μηνιαία εισφορά και να αντικατασταθεί από το εργόσημο, που αντιστοιχεί σε κατ΄αποκοπήν εργασία, πράγμα που αντικατοπτρίζει την αγροτική εργασία, ειδικά σε ελεύθερες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Να υπάρξει για το μέλλον ρύθμιση για μετάκληση εποχιακού αλλοδαπού εργάτη από τη χώρα του, με την αποστολή απευθείας στο αρμόδιο προξενείο υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη, συνοδευόμενη από βεβαίωση δήλωσης καλλιέργειας ΟΣΔΕ, ότι θα τον απασχολήσει για ένα χρονικό διάστημα έως 6 μηνών, με δυνατότητα να απασχοληθεί από δεύτερο και τρίτο εργοδότη το ίδιο διάστημα, που θα αποδεικνύεται από το επικολληθέν εργόσημο.

Να υπάρξει πρόβλεψη στη νομοθεσία για αίτηση απασχόλησης εποχιακών εργατών από Συνεταιρισμό αγροτών, που θα τους διοχετεύει χωρίς περιορισμό στα μέλη του και θα ασφαλίζονται από το νομικό πρόσωπο».

 

 

Previous ArticleNext Article